Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 26-3-2004

Ross wil ouderen niet dwingen thuis te blijven

De brief aan de Tweede Kamer met de contouren van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) zal staatssecretaris Ross pas na half april aan de Kamer voorleggen.

In de toegezegde brief zal Ross ook ingaan op de positie van verzorgingshuizen; met name om aan te sluiten bij de wens van ouderen om zolang mogelijk zelfstandig te wonen met voldoende ondersteuning.

Gisteren wees Clémence Ross de Tweede Kamer in een brief erop dat de berichtgeving van vorige week over problemen in de verpleeghuiszorg niet juist is: "De berichtgeving schetste een beperkt en op onderdelen onjuist en versimpeld beeld van een groter en complex geheel. Een aantal krantenkoppen wekte de indruk dat bezuinigd gaat worden op verpleeghuisbedden." Ross is niet van plan om mensen die graag naar een verzorgingshuis willen, te dwingen thuis te blijven.

Gemeenten krijgen de verantwoordelijkheid over de uitvoering van de WMO. Het is de bedoeling dat ouderen en mensen met stoornissen of beperkingen straks welzijnsvoorzieningen - zoals huishoudelijke verzorging en vervoer - bij een gemeentelijk loket kunnen aanvragen.
* Kamerstuk
WVG-protocol en berichtgeving verzorgingshuizen Kamerstuk, 25-3-2004

* Kamerstuk
Tijdspad beleidsvoornemens AWBZ, WVG en Wet maatschappelijke Zorg Kamerstuk, 10-11-2003

* Nieuwsbericht
Afspraken over wonen en zorg
Nieuwsbericht, 18-9-2003
Woningcorporaties en gemeenten moeten concrete prestatieafspraken maken om te komen tot voldoende goed toegankelijke woningen voor ouderen en gehandicapten.