Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DP. 2004/243
datum
26-03-2004

onderwerp
Grondbank
TRC 2004/2294

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Conform mijn toezegging tijdens het Algemeen Overleg Veenkoloniën op 16 februari jl. doe ik u hierbij nadere informatie toekomen over het instrument grondbank.

datum
26-03-2004

kenmerk
DP. 2004/243

bijlage

Voorop wil ik stellen dat de term 'grondbank' niet eenduidig wordt gebruikt. Vaak wordt de term grondbank genoemd voor tijdelijke bezittingen die dienen ter uitruil. Het huidige bezit van het Bureau Beheer Landbouwgronden in landinrichtingsprojecten kan als zodanig worden gekenschetst. In feite is hier sprake van een grondpot. Een grondbank werkt anders. Hierbij gaat het om het aankopen van grond, waarna deze gronden al dan niet met gebruiksbeperkingen in pacht of erfpacht uitgegeven worden aan boeren.

Voor mij was het rapport van de Commissie Herstructurering Melkveehouderij (Commissie Koopmans) over de extensivering van de grondgebonden melkveehouderij aanleiding om onderzoek te laten verrichten naar de mogelijke (nieuwe) betekenis van het instrument grondbank. Hieruit kwam naar voren dat een grondbank het mogelijk kan maken om zowel overheidsdoelstellingen op het gebied van de extensivering (beter) te kunnen bereiken, als agrariërs in staat te stellen duurzaam te kunnen ondernemen. Er zou daarbij ingezet moeten worden op een publiek-private grondbank. Aanbevolen werd één of meer experimenten te verrichten om ervaring op te doen en zicht te krijgen op draagvlak en eventuele effecten op de agrarische grondprijs. Op grond van de uitkomsten van bovengenoemd onderzoek en de drie zogenoemde Koopmansprojecten Notter, 't Klooster en Asten heb ik opdracht gegeven tot de verdere operationalisering van een publiek-private grondbank. In eerste instantie richt ik mij daarbij op de extensivering van de melkveehouderij. Op grond van de uitkomsten zal ik mij nog beraden over een eventueel bredere inzet van het instrument.

Uiterlijk najaar 2004 hoop ik te kunnen beschikken over voldoende resultaten, opdat ik in het kader van het Meerjarenprogramma Vitaal Platteland een besluit kan nemen over de implementatie van het instrument grondbank.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Grondbank (PDF-formaat, 35 kB)


---