Gemeente Leiden

Persbericht

Gemeente Leiden waarschuwt voor tariefsverhoging kabeltelevisie

Publicatiedatum: 26 maart 2004

Zoals bekend onderneemt de Gemeente Leiden stappen tegen kabelexploitant Casema, die zonder instemming van de gemeente per 1 april a.s. de tarieven voor de kabeltelevisie en -radio aanzienlijk wil gaan verhogen. De abonnees betalen thans EUR 8,07 per maand voor een volledig abonnement. Casema heeft de gemeente in een brief laten weten de tarieven tot EUR 10,27 per maand te willen optrekken, een stijging van ruim 27%.

Gezien het feit dat de gemeente Leiden en Casema in gesprek zijn over de dreigende tariefsverhoging is de gemeente Leiden onaangenaam verrast door de mededeling van Casema de tariefsverhoging per 1 april 2004 desondanks onverminderd door te voeren. De gemeente is van mening dat het doorvoeren van een tariefsverhoging terwijl er nog onderhandelingen plaatsvinden, niet gepast is.

Daarnaast is het onzorgvuldig en incorrect een tariefsverhoging door te voeren zonder voldoende informatie aan abonnees te geven. Veel abonnees van Casema hebben een incassovolmacht aan Casema gegeven voor het betalen van hun abonnement. Het risico bestaat dus dat abonnees niet of te laat zullen merken dat zij een ander -hoger- bedrag betalen voor hun kabelaansluiting.

Nadere informatie

De gemeente Leiden is sinds enige tijd in onderhandeling met Casema over herziening van het contract tussen Casema en de gemeente. Drie belangrijke elementen vormen onderwerp van bespreking:
* de tariefstelling;

* de vrijheid van Casema om programmas aan het pakket toe te voegen of af te halen zonder toestemming van de gemeente;
* het toevoegen van nieuwe diensten als internet.

Casema is van mening gerechtigd te zijn zonder toestemming van de gemeente Leiden de tarieven te veranderen. De kabelexploitant verwijst daarbij naar een recente uitspraak van de Rechtbank te Amsterdam. Daarin werd de gemeente Wageningen in het ongelijk gesteld bij een conflict met kabelexploitant UPC, waarbij bepalingen in het contract met betrekking tot de invloed van de gemeente in de tarieven en zenderbepaling door de rechter nietig werden bevonden.

De gemeente Leiden betwist de opvatting van Casema. Bovendien vreest de gemeente Leiden dat zijzelf en haar burgers financiële schade zullen lijden door de voorgenomen tariefsverhoging van Casema.

Ook in de Merenwijk gaan de tarieven omhoog. Hier heeft de gemeente echter geen invloed omdat het kabelnetwerk in die wijk in eigendom was van de Stichting Kabelnet Merenwijk. De stichting heeft het net enkele jaren geleden aan Casema verkocht en heeft geen invloed meer op de tarieven.

Voorgeschiedenis

In 1994 heeft de gemeente Leiden haar kabeltelevisienet verkocht aan de Kabelexploitatie Maatschappij Rijnland KMR, een volledig dochterbedrijf van het Energie- en Watervoorziening Rijnland (EWR). De transactie vond toen plaats voor een relatief laag bedrag. Daarna is KMR enkele malen in andere handen overgegaan. Via Nuon en Telekabel is het net in handen van Casema terechtgekomen. Casema is thans op haar beurt eigendom van een consortium van investeringsmaatschappijen: de Amerikaanse Carlyle Group, Providence Equity en GMT Communications. De door de gemeente bedongen voorwaarden bleven bij elke verkoop echter onverminderd gelden.

Reden om in 1994 niet het maximale bedrag uit de transactie te halen waren de volgende:

1. De gemeente Leiden kon bij een relatieve lage verkoopprijs van het kabelnet ook lage tarieven voor de abonnees bedingen;
2. De lage verkoopprijs moest het de koper mogelijk maken investeringen in het kabelnet (o.a. ten behoeve van de introductie van internet via de kabel) te doen.

Deze pagina is gewijzigd op 26-03-2004