Socialistische Partij

Splitsing energiebedrijven valt goed bij SP

26-03-2004 * Vandaag is na afloop van de ministerraad bekend geworden dat energiebedrijven gesplitst mogen worden. Dit betekent dat de levering van stroom en het stroomnetwerk gescheiden worden, waardoor de infrastructuur voorlopig niet ook geliberaliseerd wordt. Dit is erg belangrijk voor de leveringszekerheid.

De technische discussie over de energieliberalisering komt erop neer dat straks, na het vrijgeven van de energiemarkt op 1 juli, de leveringspraktijken van de energiebedrijven gescheiden worden van de stroomnetten. Een leverancier die straks uit de markt wordt geconcurreerd, kan dan niet het netwerk in gevaar brengen door bijvoorbeeld het onderhoud op het netwerk te verwaarlozen, zoals in de Verenigde Staten wel is gebeurd.

Arda Gerkens De SP is voorlopig tevreden met deze uitkomst, maar blijft waakzaam. Kamerlid Arda Gerkens, woordvoerder Economische Zaken: "Brinkhorst houdt de mogelijkheid open een deel van de netten alsnog te privatiseren, maar hij zou er verstandig aan doen deze mogelijkheid snel te dichten. Dan pas zijn wij écht tevreden."