Socialistische Partij

Gerkens overtuigt Peijs en houdt velen uit WAO

26-03-2004 * Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat gaat de Regeling `Eisen Geschiktheid 2000' voor het rijbewijs aanpassen. Wie bijvoorbeeld een herseninfarct heeft gehad en gewoon weer mag autorijden, mag door deze regeling vreemd genoeg niet zakelijk rijden en kan zo in de WAO belanden. Arda Gerkens heeft Peijs overtuigd dat de regels moeten worden aangepast, zodat veel mensen uit de WAO gehouden worden die anders tegen hun zin gedeeltelijk arbeidsongeschikt zouden zijn verklaard.

In de regeling staat nu dat iemand die een herseninfarct heeft gehad, rrn pacemaker heeft of nog niet geopereerde tumor, de auto niet meer zakelijk mag gebruiken. "Maar wie privé op en neer naar Zuid-Spanje mag rijden, kan ook werken," stelt Gerkens. "Of je bent een gevaar voor het verkeer, of niet, maar niet beiden." Het SP-Kamerlid heeft de minister gevraagd om iets aan deze tegenstrijdigheid te doen. Vandaag werd bekend dat Peijs haar gelijk geeft.

Op aandringen van Gerkens verklaarde de minister al eerder het `medisch gebouw' van de regeling aan te passen, maar vandaag meldt zij in een brief naar de Kamer dat op korte termijn de gehele regeling aangepast wordt. Een medisch onderzoek moet nu bepalen of de betreffende chauffeur na een half jaar weer in de auto mag stappen, voor werk en privé.

Gerkens is verheugd over deze aanpassing. "Goed nieuws voor de tientallen bestuurders die tegen hun zin de WAO in dreigen te gaan: dat zal waarschijnlijk niet gebeuren. En ik sluit ook niet uit dat een aantal mensen de WAO weer uit kan."