Gemeente Edam-Volendam


10-02-2004

Nota Horecabeleid

In de raadsvergadering van 27 maart 2003 is de Nota Horecabeleid door de gemeenteraad vastgesteld. In de Nota Horecabeleid komen de volgende onderwerpen aan de orde: doelstelling en status, juridisch kader horecabeleid, horecarelevante aspecten, horeca en ruimtelijke ordening, exploitatievergunningstelsel, paracommercialisme, terrassenbeleid, handhaving, beslispunten Nota Horecabeleid, financiën en evaluatie en bijstelling.
Door diverse ontwikkelingen is het wenselijk uniform horecabeleid vast te stellen. De Nota Horecabeleid zal als kader dienen voor het horecabeleid in de gemeente Edam-Volendam gedurende een periode van vijf jaren.
De doelstellingen van de Nota Horecabeleid kunnen als volgt worden geformuleerd:

· het geven van inzicht in het gemeentelijk beleid en de diverse regelingen ten aanzien van de horeca;

· het vormen van een juridische toetsingskader voor de beoordeling van aanvragen voor diverse vergunningen van horeca-inrichtingen;
· het bieden van een richtinggevend kader voor de verdere uitwerking van beleid op andere terreinen die, direct of indirect, betrekking hebben op de horeca (zoals bijvoorbeeld verkeersbeleid, ruimtelijk beleid).
De Nota Horecabeleid kunt u inzien bij de sectie Bestuursondersteuning of op de website van de gemeente www.edam-volendam.nl. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met mevrouw mr. I.N. Leenstra van de sectie Bestuursondersteuning op het telefoonnummer 398398 of via de mail i.leenstra@edam-volendam.nl

Terrassen

In maart 2003 is de Nota Horecabeleid door de gemeenteraad vastgesteld. In de Nota Horecabeleid is onder meer een hoofdstuk opgenomen inzake terrassen.
Door de invoering van het terrassenbeleid, dient een ieder die een terras wenst te exploiteren, hiervoor een vergunning aan te vragen bij het college van B&W, Postbus 180, 1130 AD te Volendam. Voor de aanvraag van een terras zijn een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier en een situatietekening nodig. Indien meerdere terrassen geëxploiteerd worden, dient voor elk terras een apart aanvraagformulier met situatietekening ingediend te worden. Indien u een terrasvergunning wilt aanvragen, dient u dit zo spoedig mogelijk te doen, daar het terrasseizoen van 1 april tot en met 30 september 2004 loopt en de doorlooptijd van de vergunningaanvraag plm. 6 weken bedraagt.
Indien er een evenement georganiseerd wordt, waarbij een terras geëxploiteerd wordt, dient hiervoor apart een terrasvergunning aangevraagd te worden bij het college van B&W. Ook hiervoor dient een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier met situatietekening toegestuurd te worden.
Voor aanvraagformulieren, alsmede voor meer informatie inzake terrassen kunt u contact opnemen met mevrouw mr. I.N. Leenstra van de sectie Bestuursondersteuning op het telefoonnummer 398398 of via de mail i.leenstra@edam-volendam.nl