Time : 1:44:49 PM
Date : Tuesday, February 17, 2004
Sender Name: vzw NICM - Nationaal Informatie Centrum voor Mede-eigenaars

UITNODIGING Nationale "Dag van de Mede-eigenaar" in België -Symposium "Conformiteit van liften in appartementsgebouwen "

De Belgische wetgeving rond de liften is veranderd. Hoewel kleine aanpassingen kunnen volstaan vreest het Nationaal Informatie Centrum voor Mede - eigenaars dat in veel gebouwen nodeloos nieuwe liften geplaatst zullen worden en dat eigenaars de kosten hiervan (gemiddeld zo'n ¤75.000) zelf moeten betalen.

Vele liftinstallaties van voor 1996 zijn gevaarlijk en leiden tot teveel ongevallen. Het is logisch dat er problemen rijzen bij vooral oude liften. En dat zijn er nogal wat. 61% van onze liften (of bijna 46.000 van de 75.000) zijn meer dan 20 jaar oud. Meer dan 12.000 liften zijn zelfs ouder dan 45 jaar.

De belangrijkste oorzaken van ongevallen zijn defecte binnendeuren, onvoldoende stopnauwkeurigheid, ongecontroleerde bewegingen van de liften naar beneden of naar boven, geen of gebrekkige verlichting en de onmogelijkheid hulp in te roepen.

De overheid heeft nu 10 externe diensten voor technische controle (EDTC) aangesteld die alle liften moeten controleren of ze aan de (nieuwe) veiligheidsvoorschriften voldoen. Onveilige liften moeten onmiddellijk hersteld worden, veilige liften krijgen een certificaat mee.

Vele mede ­ eigenaars van appartementen zitten echter met enorm veel vragen. En terecht! Wat zijn EDTC's? Hoe wordt een risicoanalyserapport gemaakt? Wat moet verplicht aangepast worden aan de liften? Wat is de verantwoordelijkheid van mede ­ eigenaars en syndici? Zijn er extra beheerskosten voor de syndicus m.b.t. de nieuwe liften? En wat als men niets onderneemt?

Het NICM vzw organiseert daarom op 27 maart 2004 de Dag van de Mede ­ eigenaar die dit jaar volledig in het teken staat van de nieuwe wetgeving. De dag richt zich zowel naar eigenaars van appartementen, beroepssyndici en occasioneel syndici (mede-eigenaars die zelf het beheer van hun gebouw waarnemen), vastgoedmakelaars, huurders, advocaten,... Uiteindelijk willen we er allemaal zeker van zijn dat de lift die ons vervoert veilig bevonden is. De dag gaat door in de VUB, auditorium "Van Geen", Pleinlaan 2, 1050 Brussel. De toegang bedraagt ¤ 90 voor niet ­ leden, ¤ 45 voor NICM-leden. Deelnemers ontvangen ter plaatse een syllabus.

De toezegging van hooggeleerden, juristen, advocaten gespecialiseerd in vastgoedrecht en faculteiten der rechtsgeleerdheden uit verschillende universiteiten in België tot deelname aan het congres inzake de mede-eigendomwetgeving toont aan dat dit onderwerp zeer belangrijk is. De materie belangt immers tienduizenden burgers in ons land aan, die mede-eigenaar zijn van een appartementsgebouw. Deze liftstory kent abosluut nog geen einde... en het NICM wenst de algemene belangen van de appartementsmede-eigenaar in België te beschermen indeze.

Info : Marc ANDRÉ 02/252.69.58 - 0472/73.50.94
Jean-Marie JAMAR 02/672.28.40 - 0484/14.90.16
e-mail : secretariaat@nicm.be
website : www.nicm.be of www.dagvandemede-eigenaar.be

URL: http://www.nicm.be
http://www.cnic.be