STICHTING ALZHEIMER NEDERLAND

Première op vrijwilligersdag Alzheimer Nederland

Bunnik, 1 maart 2004

Op zaterdag 27 maart is er in Congrescentrum Engels in Rotterdam een speciale dag voor de bijna 1000 vrijwilligers van Alzheimer Nederland. Op deze dag gaat ook de film 'Deining' in première die voor het eerst goed laat zien hoe de ziekte van Alzheimer niet alleen de patiënt of partner treft, maar de hele familie. De film is meeslepend, snel, en onderhoudend.

De vrijwilligersdag in Rotterdam is een dag voor de mensen die zich door het jaar heen inzetten voor Stichting Alzheimer Nederland. Het zijn mensen die lezingen geven in het land, de Alzheimer Cafés runnen, de Alzheimertelefoon bemensen, een regionale afdeling besturen enzovoorts. Bij elkaar bijna 1000 mensen. Een deel van deze club verzamelt zich in Congrescentrum Engels in Rotterdam om elkaar te ontmoeten en te leren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van dementie en het werken voor Alzheimer Nederland.

De vrijwilligersdag krijgt dit jaar mede iets extras door de première van de telefilm Deiningdie door de RVU later dit jaar word uitgezonden. De première van de film op deze vrijwilligersdag is toepasselijk omdat het perfect illustreert dat de ziekte van Alzheimer de hele familie treft. De film sluit goed aan bij de Campagne van Stichting Alzheimer Nederland. De ziekte van Alzheimer is een persoonlijke ramp, maar Alzheimer mag geen nationale ramp worden.

Deining
In de film zien we talkshowhost Cella (Jacqueline Blom) en haar moeder, violiste Johanna Vermeulen (Kitty Courbois). Beiden zijn harde werkers en grenzeloos ambitieus. Cella is gescheiden, heeft twee kinderen en net een nieuwe liefde ontmoet. Als haar vader sterft, is Cella verdrietig maar gebruikt ze zijn dood ook voor een uitzending 'emotie-tv', die hoge kijkcijfers haalt. Dan ontdekt Cella dat haar moeder de controle over heden en verleden verliest. Ze zit haar steeds dichter op de huid en de aanvankelijke warrigheid en vergeetachtigheid blijkt de ziekte van Alzheimer. Cella moet haar dementerende moeder in huis nemen. Cella's bestaan begint door de enorme belasting van de ziekte van haar moeder te wankelen. Op haar werk maakt zij onvergeeflijke fouten. Haar dochter kan de chaos van haar moeder niet langer verdragen en loopt weg van huis. Haar zoon komt nauwelijks zijn bed meer uit en Cella besluit zelf dat ze niet in staat is om lief te hebben en laat haar geliefde in de steek. Wanneer haar moeder onopgemerkt de deur uit loopt en bijna te water raakt, realiseert Cella hoe ongerust ze is geweest en hoeveel haar moeder voor haar betekent.

De moeder van Cella draagt een groot geheim mee in haar leven. Maar de aftakeling van haar geheugen maakt het voor Cella steeds lastiger te ontdekken wat er precies is gebeurd.

Noot voor de redactie,