Provincie Utrecht

Persbericht

Agrarische bedrijven houden open huis

Nieuwe fietsroute in Kromme Rijnstreek geopend

16-3-2004
Op zaterdag 27 maart aanstaande om 10.30 uur openen burgemeester Swillens van Wijk bij Duurstede en gedeputeerde Mik (Op de fiets) van de provincie Utrecht samen een nieuwe fietsroute in de Kromme Rijnstreek. Onder de naam Stap op Staf af heeft de stichting Terecht Anders een bijzondere recreatieve fietsroute uitgezet door het landelijk gebied van de Kromme Rijnstreek, de Langbroekerwetering en de zuidelijke Heuvelrug.

De route voert langs een aantal agrarische bedrijven die zijn aangesloten bij Terecht Anders. Dit is een samenwerkingsverband van boeren en kunstenaars in de Kromme Rijnstreek, de Langbroekerwetering en de zuidelijke Heuvelrug. De stichting stelt zich ten doel de plattelandseconomie in deze gebieden een impuls te geven. Ze doet dat onder andere door promotie van de streek en streekproducten, door werk te maken van natuurbehoud en -ontwikkeling en door nieuwe routes en (agro)toeristische initiatieven in het gebied te ontwikkelen.

In dit rustige stukje midden-Nederland kunnen fietsers genieten van het fraaie landschap, kronkelende wegen met daaraan statige boerderijen, de kastelen met hun landgoederen en natuurlijk de vele fruitbomen. Wie een kijkje wil nemen bij een van de agrarische bedrijven kan onderweg van de fiets stappen en met eigen ogen zien hoe de melk wordt verwerkt tot boerenkaas of hoe uit wol heerlijke warme dekbedden worden gemaakt. Er is langs de route ook volop gelegenheid om af te stappen voor een kopje koffie of iets fris met wat lekkers uit eigen oven. De deelnemende bedrijven openen iedere zaterdag van april tot en met 31 oktober de deuren voor bezoekers en zijn te herkennen aan de fel groene banier van Terecht Anders.

Er is een lange (45 kilometer) en een korte (23 kilometer) variant van de Stap op stap af-route. Beide zijn beschreven in een kleurrijke folder, die voor 1 euro verkrijgbaar is bij de VVV's in het gebied en bij alle bedrijven die zijn aangesloten bij Terecht Anders. De routefolder is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie in het kader van het Agenda 2010 project Op de fiets.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon (030) 2582192 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl