VMDB

Prijs voor psychiaters van manisch-depressieve patiënten


Utrecht, 25 maart 2004 - Op voordracht van de Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen (VMDB) wordt de Corrie Hermann Prijs van de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) zaterdag 27 maart in Utrecht uitgereikt aan de psychiaters dr Elise Knoppert en drs Pieternel Kölling. Zij ontvangen de prijs voor hun onderzoek en activiteiten op het gebied van vrouwen en bipolaire (manisch-depressieve) stoornissen en met name voor hun pionierswerk voor patiënten die een kinderwens hebben.

De Corrie Hermann Prijs wordt uitgereikt door psychiater dr Nelleke Nicolai na afloop van een symposium over zwangerschap en psychiatrie, georganiseerd door de VNVA. De prijs is genoemd naar de vrouw die als voorzitter van de VNVA van 1975 tot 1981 een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de doelstellingen van de vereniging. Corrie Hermann was tot mei 2002 actief in de landelijke politiek.

De VMDB is ingenomen dat de voordracht is gehonoreerd. Over manische-depressiviteit heerst nog heel veel onbegrip, zegt voorzitter Marijke Bakhuijsen. Beide prijswinnaars zetten zich geweldig in om dit weg te nemen en hun werk is een enorme steun voor veel mensen met een ernstige stemmingsstoornis als de manisch-depressieve.

De VMDB behartigt sinds 1987 de belangen van manisch-depressieve mensen en betrokkenen in hun naaste omgeving. De VNVA versterkt de positie van Nederlandse vrouwelijke artsen en de aandacht voor seksespecifieke geneeskunde. De VNVA neemt daartoe onder meer actief deel aan het publieke debat over zaken die van belang zijn voor de gezondheid van vrouwen en de rol van artsen hierin. Daarnaast ondersteunt zij vrouwelijke artsen via trainingen bij het functioneren binnen de dagelijkse medische praktijk. De leden van de VNVA, waaronder specialisten, huisartsen, sociaal-geneeskundigen, studenten en (basis)artsen werkzaam in de industrie of het onderzoek, ondersteunen en inspireren elkaar.

Einde bericht.

Voor nadere informatie:
Mevrouw Marijke Bakhuijsen, voorzitter VMDB, (023) 532 22 82, mbakhuys@dds.nl
Mevrouw dr Irene Hellemans, voorzitter VNVA, 06 54 95 68 38