Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 25-03-2004

Televisie
OPGELICHT
Uitzending zaterdag 27 maart
Nederland 2 ­ 21.43 uur

ORGANISATOR NEP-KERSTCRUISE LICHTTE AL EERDER OP

Zijn advocaat en zijn partner doen het bij voorkeur af als een 'uit de hand gelopen grap'. Hans van der Kaa, die maandag 29 maart voor de rechter verschijnt omdat hij eind vorig jaar 1400 Nederlanders liet betalen voor een luxe cruise die er nooit kwam, zou volgens hen de beste bedoelingen hebben gehad. Maar in de uitzending van het TROS-programma OPGELICHT van zaterdag 27 maart komt een heel ander beeld van Van der Kaa naar voren. De 59-jarige Moordrechtenaar blijkt al eerder verdacht geweest in een oplichtingszaak. Bovendien is de zaak van de 'kerstcruise', zoals de reis bekend werd in de media, omgeven door feiten die bepaald geen positief licht werpen op Van der Kaa.

Hans van der Kaa bood eind 2003 een luxe cruise aan voor een extreem laag bedrag, maar enkele dagen voor het vertrek verdween hij met het geld van de reizigers. De verhalen die hij had verteld ­ hij zou een groot bedrijf hebben overgenomen en dit zou om een proefvaart van één van de schepen gaan ­ bleken fabels. De zaak haalde veel publiciteit, maar de achtergronden van de dader bleven onderbelicht.

OPGELICHT brengt, kort voor aanvang van de rechtszaak, de complete achtergronden. Het programma sprak met gedupeerden, de naaste medewerkers van Van der Kaa en familieleden. Die omschrijven hem allemaal als een pathologisch leugenaar. Volgens een familielid zou zelfs de handicap van Van der Kaa, die in een rolstoel zit, een truc zijn om medelijden op te wekken. Feit is dat Van der Kaa achttien jaar geleden al eens werd opgepakt wegens oplichting en dat hij al eens vastzat wegens het verzilveren van gestolen cheques. Ook in de kerstcruise-affaire heeft hij aantoonbaar leugens en fantasieverhalen verspreid. Zo blijkt Van der Kaa helemaal geen Luxemburgse handelsonderneming te bezitten, zoals hij vertelde.

De presentatie is in handen van Antoinette Hertsenberg. Zie ook www.opgelicht.nl