Partij van de Arbeid

Den Haag, 25 maart 2004

PvdA discussieert over sociaal-democratische dilemma s in het onderwijs

Op zaterdag 27 maart organiseert het Kenniscentrum van de PvdA, als afsluiting van het project "De Nieuwe Schoolkwestie", het Onderwijsfestival. Dit festival vindt plaats in het ROC Landstede, Fuchsiastraat 1 te Zwolle. Het festival is bedoeld voor iedereen die in het onderwijs werkt, die ouder/verzorger is van een schoolgaand kind, of die in het onderwijs geïnteresseerd is.

Het Onderwijsfestival begint om 13.00 uur met een aantal workshops over praktische en beleidsmatige onderwerpen als onderwijs en integratie, het tegengaan van achterstanden, de rol van de school in de wijk, voor- en vroegschoolse educatie, de beroepskolom en het VMBO.

Van 15.00 tot 16.30 uur vinden drie debatten plaats over meer fundamentele doelstellingen van sociaal-democratische politiek in het onderwijs. Sjoerd Karsten en Wim Meijnen, beiden verbonden aan de UvA als onderwijsdeskundigen, hebben speciaal voor dit festival een discussiestuk geschreven, waarin zij een achttal dilemma s schetsen voor de sociaal- democratische onderwijspolitiek. Daaruit zijn drie thema s gekozen, waarover tijdens het festival wordt gediscussieerd.

Het eerste debat gaat over het dilemma ontplooiing of achterstandsbestrijding, met een referaat van Wim Meijnen en een co-referaat van PvdA Tweede-Kamerlid Mariëtte Hamer.

Met Sjoerd Karsten wordt gedebatteerd over het dilemma van het bestaansrecht van

artikel 23. Het Tweede-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem fungeert bij deze discussie als co-referent.

Over de dilemma s voor de school van de toekomst wordt in het derde debat gesproken door Ankie Verlaan, lid van het College van bestuur van de UvA en de HvA. De PvdA Tweede-Kamerleden Jacques Tichelaar en Angelien Eijsink co-refereren.

Voor meer inhoudelijke informatie over het programma kunt u kijken op www.pvda.nl/kenniscentrum

In verband met de organisatie verzoeken wij u ons uiterlijk vrijdag 26 maart te laten weten of u aanwezig zult zijn.



Partij van de Arbeid