Ingezonden persbericht


TUSSEN HOOP EN VREES: 6 PORTRETTEN VANUIT HET NIEUWE IRAK

DOCUMENTAIRE VAN CNN CORRESPONDENT NIC ROBERTSON OVER DE CONFLICTEN EN DAGELIJKSE ONTBERINGEN IN IRAK

'Hope and Fear: Journeys in the New Iraq' wordt uitgezonden op

zaterdag 27 maart om 21.00 uur

en herhaald op zondag 28 maart om 14.00 uur en 22.00 uur en woensdag 31 maart om 00.00 uur.

Op 30 juni 2004 zal de Verenigde Staten, volgens planning, de soevereiniteit over Irak overdragen aan de Irakezen. In aanloop naar deze cruciale overdracht reisde CNN's senior internationaal correspondent Nic Robertson door Irak en trof een land aan dat worstelt met allesverwoestend geweld, economische ontberingen en religieuze en etnische spanningen

In CNN's: 'Hope and Fear: Journeys in the New Iraq', volgt Robertson zes verschillende individuen en beluistert hun hoop en angst voor de toekomst van Irak. Hij ontmoet onder andere een lid van het politiekorps in Bagdad die dagelijks het risico loopt om vermoord te worden, en een shiitische vrouw, die getuige was van de moord op haar echtgenoot en het bombarderen van haar huis, en wordt verscheurd tussen loyaliteit aan haar vaderland en de wens om te emigreren voor het welzijn van haar zes kinderen.

Robertson brengt ook tijd door met een kolonel uit het Amerikaanse leger die probeert veiligheid te brengen in een van Iraks moeilijkste districten met een mix van agressie en verzoening. En hij ontmoet een shiitische geestelijke die streeft naar een veel nadrukkelijker rol voor de Islam in de politiek en het dagelijks leven, zelfs wanneer dit betekent dat de rechten van de vrouw hierdoor worden uitgehold.

Robertson reist ook naar het noorden van Koerdistan waar een zakenman, die juist teruggekeerd is uit ballingschap, en zijn kansen afweegt met betrekking tot investeringen in Irak, waarbij hij in zijn overwegingen terdege betrekt dat de Koerden al eerder zijn verraden. De laatste van de zes portretten betreft een erfgenaam van de Irakese troon die wil bemiddelen tussen rivaliserende groepen in het land, de rebellen wil betrekken bij het politieke proces, maar ook vreest dat een burgeroorlog niet ver weg is en de coalitie beschuldigt van naïviteit en arrogantie.

"Opnieuw heeft Robertson de menselijke conflicten en dagelijkse ontberingen in Irak op een manier in beeld gebracht die weinig journalisten hem zullen evenaren. Zijn vermogen om in gesprek te komen met gewone Irakese burgers en militairen geeft de CNN kijker een beter inzicht in de wijze waarop iedereen, die betrokken is bij de toekomst van Irak, omgaat met de voortdurende ruzies en onzekerheid in het land" aldus Rena Golden, senior vice president van CNN International.

Door de ogen van deze personen ervaart Robertson veel woede onder de Iraki's over de bevrijding die ruimte gemaakt heeft voor bezetting. Velen zijn ook ongerust dat het voortdurende geweld en de komst van internationaal terrorisme in Irak iedere vorm van stabiliteit in de kiem zal smoren.

Daarnaast ervaart Robertson verschillende perspectieven op democratie en de rol van de Islam, en diepgeworteld wantrouwen jegens de Amerikaanse intenties. En hij ervaart de breed gevoelde zorg dat, ondanks kleine tekenen van hoop en opmerkelijke volharding, geweld en de verschillende politieke en culturele standpunten de kans om een welvarende en tolerante natie in het Midden Oosten te worden, teniet zullen doen.


---

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht