Gemeente Grave

Drumconcert op regentonnen bij Boerenbond; Actie Ton voor Water

Van zaterdag 27 maart tot en met zaterdag 3 april kunnen inwoners van Grave, die een regenton hebben besteld in het kader van de campagne Ton voor Water, hun regenton ophalen bij de Boerenbond, Kooikersweg 2 in Grave. Deze mensen hebben daar inmiddels schriftelijk bericht over gehad. Er zijn ruim 30 tonnen besteld in Grave. Om de actie een extra feestelijk tintje te geven, geeft percussieband El Niño om 12.00 uur op het terrein van de Boerenbond een concert van twintig minutenop regentonnen!

Iedereen die een ton heeft besteld kan het bedrag van de ton weer terugverdienen! De gemeente en waterschap Aa en Maas willen namelijk stimuleren, dat regenwater dat op het dak valt, niet meer in de riolering terecht komt. Het zogenaamde afkoppelen. Dat kan eenvoudig door de regenpijp (waar geen regenton op aangesloten is) boven de grond door te zagen en het water in de tuin te laten stromen of in de bodem te laten zakken. Mensen die in het kader van deze actie een ton besteld hebben , kunnen 17,85 terugkrijgen als het dakoppervlak volledig wordt afgekoppeld van het riool. Het afvoeren van regenwater naar de riolering is immers eigenlijk zonde, want het relatief schone regenwater wordt gemengd met afvalwater en moet dan opnieuw worden schoongemaakt in een waterzuiveringssysteem. Beter is het om het regenwater gewoon in de bodem te laten zakken of naar de vijver in uw tuin of het slootje achter het huis te laten stromen. Vooral op zandgronden is dit goed voor het milieu, omdat het de verdroging tegen gaat. Bovendien ontlast het de riolering.

De informatie over deze afkoppel-subsidie wordt bij de ton verstrekt. Meer informatie over afkoppelen vindt u op www.aaenmaas.nl. De actie Een Ton voor Water is een initiatief van het COS Oost Brabant, centrum voor internationale samenwerking en wordt uitgevoerd in samenwerking met het Regionaal Milieubedrijf. Meer informatie over de landelijke campagne vindt u op www.eentonvoorwater.nl.