Gemeente Apeldoorn

College maakt eigen opvatting over bezuinigingen bekend

De gemeente Apeldoorn staat aan de vooravond van ingrijpende bezuinigingen, die grotendeels het gevolg zijn van rijksbeleid. De heroverwegingsoperatie van in totaal 8 miljoen euro heeft verstrekkende gevolgen. De gemeenteraad heeft daarom in de afgelopen periode diverse stadsgesprekken gevoerd over de bezuinigingen. Nu dit raadstraject zijn afronding nadert, maakt het college van burgemeester en wethouders haar opvatting over de bezuinigingen bekend.

De gemeenteraad heeft in november jl. het college de opdracht gegeven om een pakket aan maatregelen samen te stellen waarmee het mogelijk is de komende vier jaar tot een bedrag van 12 miljoen te bezuinigen. Uiteindelijk is een bedrag van 8 miljoen aan bezuinigingsvoorstellen nodig. Dat betekent dat er in het pakket van 12 miljoen aan bezuinigingsmogelijkheden uiteindelijk 4 miljoen kan komen te vervallen.

Uiteraard heeft het college van burgemeester en wethouders een eigen opvatting over het benodigde pakket van 8 miljoen. De reden om pas nu met deze lijst naar buiten te komen staat verwoord in de aanbiedingsbrief van het college aan de raad van 29 januari jl.: Vanzelfsprekend heeft ons college een opvatting over de samenstelling van het benodigde bedrag van 8 miljoen. Om de komende stadsgesprekken van uw raad met de lokale samenleving over de heroverweging niet in de wielen te rijden, maken wij onze opvatting over de invulling van de 8 miljoen eerst kenbaar na beëindiging van uw gesprekken met de stad. Op deze wijze wordt naar onze mening het meeste recht gedaan aan het duale stelsel en aan de dialoog van uw raad met de bevolking.

In de bijlage bij dit persbericht staan per begrotingsprogramma de onderdelen waar de opvatting van het college afwijkt van de lijst van 12 miljoen.
Ga hier naar de bijlage Overzicht opvattingen college over lijst 12 miljoen.
Ga hier naar de uitgebreide bijlage Opvatting van b. en w. over de heroverwegingsopties tot een bedrag van structureel 8 miljoen.

Na de afrondende openbare raadsvergadering van 18 maart j.l., volgen nog twee stappen in het Heroverwegingstraject; op 1 april a.s. presenteert het raadspresidium het raadsvoorstel heroverwegingen en op 22 april vindt een aparte raadsvergadering plaats waarin een besluit wordt genomen over het eindresultaat heroverwegingen. Het raadsbesluit van april is de opmaat voor de voorbereiding van de meerjaren programmabegroting 2005-2008, waarmee voor de zomer een begin wordt gemaakt.

Voor het laatst bijgewerkt op: 27-mrt-2004 12:47