KNWV

27/3/2004
ALGEMEEN - NNWB en Watersportverbond, samen sterker!

Vandaag, 27 maart 2004, hebben de aangesloten verenigingen van het Watersportverbond en van de Noord Nederlandse Watersportbond (NNWB) op de beide ledenvergaderingen ingestemd met het samengaan van deze organisaties. Onder de naam Watersportverbond gaan beide organisaties als één organisatie verder.

Om half twee opende voorzitter Dorine van der Veen-Piscaer de
ledenvergadering van de NNWB in Grou. Op dezelfde tijd, maar dan in Nieuwegein, opende voorzitter Jan van Gelderen de leden-vergadering van het Watersportverbond. Een historisch moment brak aan, op het moment dat de leden gevraagd werd in te stemmen met het fusievoorstel. Het Watersportverbond, 114 jaar geleden opgericht en haar 81-jaar jonge zusterorganisatie zijn, onder goedkeuring van de leden, nu tot één landelijke organisatie samengesmolten.

De afgelopen jaren werkten beide organisaties al intensief samen op vele gebieden, zoals opleidingen, zeilwedstrijdorganisatie, overleg met overheden en dienstverlening naar de ruim 500
watersportverenigingen met haar 110.000 leden. De NNWB gaat nu formeel functioneren als District Noord en behoudt het kantoor in Bolsward. Het nieuwe hoofdbestuur van het Watersportverbond telt zeven leden, waarvan twee leden het district Noord vertegenwoordigen. Dit is voor de duur van zes jaar. Na zes jaar vervalt deze bindende voor-dracht en kunnen verenigingen gewoon kandidaten voordragen, waarbij de nieuwe landelijke organisatie het van belang acht om bestuursleden uit alle windstreken van het land in huis te hebben.

Dorine van der Veen-Piscaer, is blij met de uitkomst van de
ledenvergaderingen. "Er is veel voor-werk verricht, onze verenigingen zijn allen goed en tijdig geïnformeerd en we hebben de afgelopen twee jaar keihard gewerkt naar dit moment. Maar ik vond het een spannend moment, je kunt niet zeggen dat het een hamerkwestie is. Ik ben blij met de keuze van de verenigingen. Het zal best even wennen zijn voor veel watersportverenigingen in het noorden van Nederland, maar ze be-seffen dat we als één organisatie sterker staan, dat we meer voor de watersport en de verenigingen kunnen betekenen."

Voorzitter Jan van Gelderen is exact dezelfde mening toegedaan. "Het Watersportverbond is veranderd van een typische zeilbond naar een professionele dienstverlenende organisatie die opkomt voor alle watersporters in Nederland. Het bondsbureau biedt specifieke
deskundigheid, waar de noordelijke verenigingen baat bij hebben. Een ander voordeel is dat landelijke wedstrijden goed op elkaar afgestemd kunnen worden. Als nieuwe koepelorganisatie zijn we nu groter, waar-door we nog meer, dan voorheen onze stem kunnen laten horen naar bijvoorbeeld overheden. Zo kunnen we meer invloed uitoefenen op de vele wetten en regels die de huidige samenleving kent met als doel: de watersport plezierig, sportief, bevaarbaar en betaalbaar houden."

Postbus 85393 · 3508 AJ Utrecht · Tel.: 030-6566550 ·
info@watersportverbond.nl