Ingezonden persbericht


Textiel Plus dag in het NBC te Nieuwegein

Ambachtelijk textiel, helemaal van deze tijd!

Op 27 maart 2004 wordt in het NBC te Nieuwegein de Textiel Plus dag gehouden, ' Van stof ontdaan'. Het moment waarop bezoekers kunnen zien hoe omvangrijk de wereld van textiel is, met jonge en gevestigde textielkunstenaars en -vormgevers, demonstraties, workshops, exposities en lezingen. De organisatie is in handen van Stichting Textiel Plus.

De belangstelling voor textiel en juist de ambachtelijkheid hiervan neemt de laatste jaren alleen maar toe. Bijvoorbeeld vlechten, het verbinden van horizontale en verticale materialen tot een samenhangend geheel, heeft ongelooflijk veel toepassingen. Op de vide van het NBC wordt as zaterdag dit oeroude ambacht beoefend door een aantal studenten van de Design Academie uit Eindhoven van de afdeling Man and Wellbeing. Bij deze afdeling, wordt veel waarde gehecht aan de kwaliteit van leven en de producten die daarbij horen. Esmé Hofman van het Nationaal Vlecht Museum te Noordwolde begeleidt de studenten samen met hun docente Lisa Smith. Op de vide is ook een tentoonstelling van de Hogeschool uit Utrecht te zien. Renate Volleberg, docente van de afdeling productvormgeving selecteerde een aantal studenten en oudstudenten, die met een ongewone visie eigentijdse producten van textiel maakten. Daarnaast zijn voor het eerst in levende lijve, een aantal trouwjurken te zien ontworpen door de modeafdeling van de HKU voor Prinses Maxima. Er is een presentatie te zien van Tesselschade/ArbeidAdelt met studenten van de textielafdeling Rietveldacademie. Dit is maar een kleine greep uit het totaalaanbod van de dag. Ook de werken van o.a. Hinke Luiten, Geertje Tjalma en Leonne Hendrikse ism. DSM zullen gegarandeerd de aandacht trekken en inspireren. Op een overzichtelijke markt zijn de modernste materialen en producten van zeer uiteenlopende leveranciers te koop. De demonstraties en workshops brengen een aantal technieken onder de aandacht en nodigen direct uit tot experimenteren. De verschillende lezingen en presentaties tonen aan hoe omvangrijk de wereld van textiel is. De dag wordt georganiseerd door Stichting Textiel Plus, die de kwaliteit en bekendheid van textiel bevordert in de breedste zin van het woord. De stichting richt zich zowel op de amateur als de professional; slechts de kwaliteit van het werk telt.

Datum en locatie: Zaterdag 27 maart van 10.00 tot 16.00 uur in het Nieuwegeins Business Center in Nieuwegein. Toegang voor niet abonnees 15 Euro, studenten en abonnees reductie op vertoon van bewijs.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de Stichting Textiel Plus of op de site van Textiel Plus: www.textielplus.nl.