Gemeente Alkmaar


Joost Zwagerman formeel benoemd tot stadsdichter

Alkmaar, 25 maart 2004

De auteur Joost Zwagerman krijgt zaterdagmiddag 27 maart uit handen van de Alkmaarse burgemeester M. van Rossen de oorkonde die hoort bij zijn formele benoeming tot "Stadsdichter van Alkmaar".

Dat gebeurt om half drie in boekhandel Van der Meulen aan Langestraat in Alkmaar.

Zwagerman (1963) is geboren en getogen Alkmaarder. De romancier, dichter en essayist wordt gevraagd als stadsdichter bij voorkomende aangelegenheden te dichten over hoogte- en dieptepunten die de stad meemaakt en hééft meegemaakt. Een gedicht over 750 jaar stadsrechten voor Alkmaar is daarbij het eerste aan de orde.

Zwagerman woont nu in Amsterdam, maar leefde tot zijn twintigste in Alkmaar. Vandaar ook de titel van zijn lezing afgelopen dinsdagavond in de Alkmaarse Grote Sint Laurenskerk tijdens de druk bezochte Van Foreest Publiekslezing: "Tussen droom en daad in Dubbelstad - Alkmaar in feit in fictie".

In samenhang met de overhandiging van de oorkonde signeert Zwagerman zaterdagmiddag bij Van der Meulen tussen half drie en half vier zijn uitgegeven werk. Daaronder het kersverse boekje dat de weerslag vormt van zijn Van Foreestlezing en dat onder dezelfde titel bij uitgeverij Conserve is verschenen. Zwagerman beschrijft daarin Alkmaars literaire aspecten door de eeuwen heen. En schetst een beeld van Alkmaar als bron voor romandecors, toegespitst op zijn eigen romans Vals Licht en De Buitenvrouw.

25 maart 2004