Ingezonden persbericht


Assen, 18 maart 2004

SMA-Lenteraces op 28 maart: de ouverture van het wegraceseizoen

Spannende seizoensstart op het TT Circuit Assen

Hoe doen de kampioenen van verleden jaar het? Hoe hebben ze overwinterd? Wie zijn de nieuwe talenten die zich aanbieden? Vragen waarop de wegraceliefhebbers op zondag 28 maart antwoord kunnen krijgen, tijdens de internationale SMA-Lenteraces. Op het TT Circuit Assen (aanvang 11.00 uur) komen de beste Nederlandse coureurs in actie, aangevuld met een vloot aan buitenlandse rijders, die vroeg in het seizoen aan hun vorm willen schaven.

Hebben de trainingen in het buitenland hun vruchten afgeworpen? Zijn de vaderlandse toppers al in een uitstekende vorm? Kom kijken in Assen. Zie hoe de coureurs zich in het nieuwe wegraceseizoen manifesteren.

Het wordt een interessant seizoen, want er zijn verschillende rijders die de overstap hebben gemaakt naar een andere klasse. En niet de minste.

Wat te denken van Jarno Janssen (Helenaveen), de man die verleden jaar nog het Open Nederlands kampioenschap in de 250cc behaalde. Na vele jaren op een 250cc -machine te hebben gereden stapt Janssen over naar de Supersport 600. Voor hem een nieuwe klasse en gezien de vechtlust die de Helenavener telkens aan de dag legt, wil hij in deze klasse geen ondergeschikte rol spelen. Janssen vormt een team met Barry Veneman (Dalfsen) en deze twee coureurs rijden dit jaar op Suzuki.

En wat te denken van een andere topper uit de 250cc, Arie Vos. Ook hij gaat zich manifesteren in de klasse Supersport. Vos heeft een trainingsweek in Spanje achter de rug en die verliep niet echt naar wens. Bij een schuiver brak Vos zijn onderbeen, vlak boven de enkel. Het been werd in het gips gezet, maar Vos heeft er alle vertrouwen in dat hij op 28 maart aan de start kan verschijnen. De Supersport is één van de totaal zeven klassen die bij de seizoensopening aan de start komen. Van die zeven komen de rijders in de Yamaha R6 Cup tweemaal in actie. Daarnaast is er ook nog een demonstratierace van de pocketbikes.

Hoofdschotel vormen echter de wedstrijden om het Open Nederlands Kampioenschap. Die wedstrijden zijn uitermate interessant, want de seizoensouverture laat zien waar de kampioenen van verleden jaar staan en hoe ze - wanneer ze zijn overgestapt naar een andere categorie - gedijen in de nieuwe klasse.

Een van de rijders die ook is overgestapt naar een andere klasse, is Jarno Vos uit Aalden. Hij zette zijn 125cc Aprilia aan de kant en werd opgenomen in het Racingteam Noord Nederland en zal van start gaan in de 250cc. Dat wordt een bijzonder interessante klasse. Jarno Jansen en Arie Vos zijn overgestapt naar een zwaardere categorie en ook Jaap Hoogveen, dikwijl goed voor een podiumplek, zal niet in die klasse verschijnen, want hij heeft besloten te stoppen. Daarom is het erg interessant wie zich nu zal aandienen om mee te strijden voor podiumplekken.

Jan Frank Bakker in ieder geval niet. Bakker (Midwolda) zal zich nog alleen op de klasse Classics richten, de klasse waarin hij verleden jaar Nederlands kampioen werd. Ook deze klasse met de prachtige motoren met het sonore viertaktgeluid komt op 28 maart in Assen aan de start bij de SMA-Lenteraces.

Kampioen 125cc Jarno van der Marel ('s Gravenzande) heeft een teamwisseling doorgemaakt en afgewacht moet worden of hij ook dit jaar weer hoge ogen kan gooien in het kampioenschap. Dat hij zwaar op de huid gezeten wordt staat vast, want de grote rivaal van verleden jaar Adri den Bekker (Oss) zal ook nu weer deel uit maken van het startveld in de 125cc.

De SMA-Lenteraces worden gecompleteerd met de Yamaha R6 Cup, met vooral Belgische deelname, de klasse Junior Stock, de Superstock en een demonstratierace van de Pocketbikes.

De warm up trainingen op 28 maart beginnen om 11.00 uur, vanaf 10.00 uur is er een pitwalk voor belangstellenden. De races beginnen om 12.15 uur. De entreeprijs is 15 euro. Daarbij is er gratis toegang tot de paddock en een gratis programma. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang, wanneer ze onder begeleiding van een volwassene naar het circuit gaan. Jeugd tussen 12 en 15 jaar betaalt slechts 7,50 euro.

******************