Gemeente Nieuwegein

Feestelijke afsluiting eendenkooitentoonstelling, IVN, MEC

Demonstraties met kooikerhondjes
Zondag 28 maart

Kooikerhondjes hadden vroeger zo hun eigen specifieke vaardigheden en taken. Bijvoorbeeld het waarschuwen van de tamme eenden dat voer gestrooid gaat worden en het op een slimme, voorzichtige manier opjagen van de wilde eenden de pijp in. Voor de kooiker is een kooikerhondje daarom bijna onmisbaar en hebben zij een bijzondere band met elkaar. Omdat er tegenwoordig weinig eendenkooien echt in gebruik zijn is er voor kooikerhonden niet meer genoeg werk. Om de vaardigheden van de honden toch te behouden krijgen de hondjes nu andere trainingen.

Als feestelijke afsluiting van de tentoonstelling vindt er een optreden plaats waarin ruim 10 kooikerhondjes hun kunsten en behendigheden zullen demonstreren. Het demonstratieteam van Kooikerhondjes komt hiervoor speciaal naar het MEC. Tweemaal zullen zij een demonstratie geven en kunnen er allerlei vragen gesteld worden.

In het MEC zullen ook enkele kraampjes staan van verenigingen die materialen verkopen. Onder andere is dat de kooikervereniging die allerlei producten heeft met de afbeelding van een kooikerhondje erop en het IVN met natuureducatieve materialen. Verder zijn er voor de kinderen leuke kleurplaten om te kleuren. Deze middag is voor jong en oud leuk. Ook hele jonge kinderen zullen de vertederende kooikerhondjes leuk vinden terwijl volwassenen ook onder de indruk zullen zijn van de vaardigheden van de honden.

De demonstratie van de honden vindt plaats om 14.00 uur en om 15.30 uur en duren elk circa een half uur. Locatie: MEC.