Gemeente Leiden

Stinsenplantenwandeling in het Heempark

Publicatiedatum: 26 maart 2004

Zondag 28 maart beginnen de maandelijkse rondleidingen in het Heempark weer. Het thema van de eerste wandeling van dit seizoen is: stinsenplanten en andere voorjaarsbloeiers. De gratis rondleiding begint om 14.00 uur.

NATUUR EN MILIEU EDUCATIE - Na een zachte winter volgt meestal een vroeg voorjaar. De eerste sneeuwklokjes stonden in december al in bloei. Veel voorjaarsbloeiers zijn inmiddels ook hun winterslaap ontwaakt. En als de zon de maartse buien op afstand weet te houden, staan ze in volle glorie te pronken met hun bloemen.

Veel stinsenplanten vinden hun oorsprong in de landen rond het Middellandse zeegebied. Daarbij horen ook de oerhollandse bloemen zoals het sneeuwklokje en de tulp. Ooit zijn ze door handelsreizigers hier naar toe gebracht; soms om hun geneeskrachtige werking of enkel voor de schoonheid. Ze werden ingeplant in kloostertuinen of tuinen van rijke particuliere verzamelaars. Zoals bij de statige boerderijen in Friesland, de zogenoemde stinsen.

Veel soorten is men gaan kweken en ook zijn er soorten verwilderd zoals de wilde hyacint, wilde narcis, vingerhelmbloem en de boerencrocus. Verschillende bollen zijn ook zeer geschikt voor de eigen tuin.

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en wordt georganiseerd door de afdeling Natuur- en Milieueducatie in samenwerking met het IVN (Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie). Deelname aan de wandeling en toegang tot het park is gratis. Het Heempark is gelegen aan de Oegstgeesterweg (tegenover de sportvelden van Lugdunum). Tot 1 mei gelden nog de winteropeningstijden: maandag t/m vrijdag 8.30 tot 17.00 uur. Vanaf 1 mei is het park ook weer open op zon- en feestdagen van 14.00 tot 17.00 uur.

Deze pagina is gewijzigd op 25-03-2004