Gemeente Assen


Minder ganzen in Assen Oost

28 maart 2004

Minder ganzen in Assen Oost

De gemeente Assen vermindert op een tweetal locaties in Assen Oost het aantal ganzen tot maximaal vier. Het gaat om 21 ganzen in het Oosterparkje en omgeving en tien ganzen rond de vijver bij de Vijverhof. Het grote aantal ganzen zorgt voor overlast in de wijk. Veel kinderen en ouders zijn bang voor de ganzen. De uitwerpselen zijn hinderlijk en onhygiënisch. Het verkeer ondervindt hinder als de ganzen zich op de weg ophouden.

Door het terugbrengen van het aantal ganzen tot drie à vier stuks vermindert de overlast en komt de gemeente tegemoet aan de dierenliefhebbers. Er wordt gepoogd om er voor te zorgen dat onderlinge voortplanting niet mogelijk is. Elke zomer controleert de gemeente of het aantal niet is toegenomen.

De procedure zal dezelfde zijn als twee jaar geleden in Peelo waar sprake was van een te grote populatie. Dit houdt in dat de ganzen binnen een maand op diervriendelijke wijze worden gevangen en vervoerd. De ganzen worden naar een boer gebracht met een fruitboomgaard of worden verkocht op een pluimveemarkt. Een optie om de ganzen te plaatsen in een vogelopvangcentrum is voor dergelijke aantallen niet mogelijk.