Gemeente Dordrecht


PERSBERICHT

Maart 2004

'Dwars door Dordt...'

Onder het motto '(hard) lopen door de oudste stad van Holland' organiseren de atletiekverenigingen DK&AV Hercules en AV Parthenon in samenwerking met de Gemeente Dordrecht op zondag 28 maart 2004 de 57e editie van de hardloopwedstrijd 'Dwars Door Dordt'. De 10 kilometer is naast een wegwedstrijd voor KNAU-atleten, een prestatieloop voor de enthousiaste liefhebber. Volwassenen kunnen ook een parcours van 5 kilometer afleggen. Voor het eerst is dit jaar een snelwandelloop over 5 km. en enkele wandeltochten aan het programma toegevoegd. Voor kinderen t/m 12 jaar zijn er parcoursen van 1, 2 en 3,5 kilometer uitgezet. De 'Dwars Door Dordt' start om 13.00 uur bij het atletiekcomplex van Hercules en Parthenon op het Sportpark Reeweg. De jeugdlopen beginnen om 11.30 uur. Inschrijven kan ter plekke tot een half uur voor de wedstrijd of tot 21 maart per internet op www.inschrijven.nl

Begrip
De 'Dwars Door Dordt' is in atletiekkringen een begrip in Dordrecht en ver daarbuiten. Met een eerste editie in 1912 is het zelfs de oudste stratenloop van Dordrecht. In 2000 is het door de gemeente en de twee atletiekverenigingen in het kader van Dordrecht Evenementenstad nieuw leven ingeblazen. De wegwedstrijd van de Dwars door Dordt is nu een belangrijk onderdeel in het zogenaamde Zuiderster-circuit, een serie van 12 toonaangevende wegwedstrijden in de regio Rijnmond. Vele atleten uit de regio, waaronder enkele toppers, zullen starten. Het organisatiecomité verwacht in totaal meer dan duizend deelnemers aan de diverse afstanden. Vooral omdat het de ideale voorbereidingsloop is voor de Rotterdam Marathon, een week later.

Dwars door historische binnenstad
Het voor Nederlandse begrippen bijzondere atletiekcomplex op sportpark Reeweg is het sfeervolle decor voor de start en de finish. De muziekgroep Sassenachs zal met vrolijke muziek de atleten en het talrijke publiek in de juiste sfeer brengen. De atleten lopen één grote ronde deels dwars door de historische binnenstad. Na een aanloop van 2 kilometer over de Noordendijk scheiden de wegen. De lopers van de 10 km. genieten van het historische havengebied, maken een grote ronde om de Grote Kerk en bewegen zich langs de havens terug naar de Noordendijk. De vijfkilometerlopers keren na het belopen van de Merwekade de Boomstraat in, en lopen terug over de Noordendijk naar de finish.

Parcours 10 km:
Start op de Noordendijk (ter hoogte van viaduct N3), Merwekade, Bolwerk, Palingstraat, Kuipershaven, Damiatebrug, Wolwevershaven, Buiten Walevest, Blauwpoortsplein, Lange Geldersekade, Leuvebrug, Bomkade, Buiten Kalkhaven, Binnen Kalkhaven, Korte Kalkhaven, Keizershof, Slikveld, Boogjes, Elfhuizen, Lange Breestraat, Visstraat, Visbrug, Grotekerksbuurt, Nieuwe Haven, Kuipershaven, Palingstraat, Boomstraat, Bolwerk, Merwekade, Noordendijk richting de finish op het atletiekcomplex op het Sportpark Reeweg.

Nieuw dit jaar zijn de wandeltochten over 5, 10, 15 en 20 km. omdat sportief wandelen in belangstelling snel groeit. De wandelaars kunnen al vanaf 09.30 uur starten.

Verkeersmaatregelen
De Noordendijk is vanaf de inrit naar Sportpark Stadspolders afgesloten voor verkeer vanaf 12.30 uur tot uiterlijk 14.30 uur. De rest van de route is ten behoeve van de veiligheid van de lopers van 13.00 uur tot 14.00 uur verkeersvrij. Dit betekent dat bijvoorbeeld het Lijnbaangebied moeilijk te bereiken is. Het Stadsvervoer zoekt alternatieve routes voor haar bussen. De Citybus rijdt wel haar route door de binnenstad maar zal niet doorrijden naar de halte van de Fast Ferry en Waterbus aan de Merwekade.

Deelname
Het inschrijfgeld voor deelname aan de 'Dwars Door Dordt' bedraagt voor kinderen E 1,00 en voor volwassenen E 7,00. Inschrijven is mogelijk tot een half uur voor de wedstrijd. Naast diverse geldprijzen en prijzen in natura krijgen alle deelnemers als herinnering een t-shirt. Alle kinderen krijgen een herinneringsmedaille. Op het sportpark Reeweg zijn uitstekende faciliteiten aanwezig voor de atleten en er is ruime parkeergelegenheid. Het is met het openbaar vervoer goed bereikbaar, bus lijn 2 halte Halmaheiraplein.

Doel
Het sportevenement is door een steeds professionelere organisatie en een explosief groeiend deelnemersaantal niet meer van de regionale activiteitenkalender weg te denken. Het uiteindelijke doel is om de 'Dwars Door Dordt' uit te bouwen tot een grootschalig, kwalitatief hoogstaand loopevenement met veel deelnemers en veel publiek. Een evenement als deze is in deze tijd niet meer te organiseren zonder de steun van de bijna honderd vrijwilligers en de vele sponsoren.