Openbaar Ministerie

27 maart 2004

Opsporing Verzocht: de liquidatie van Jaap van der Heijden

Meer Opsporingsberichten

De politie vraagt uw aandacht voor het volgende...

In Opsporing Verzocht maandag aandacht voor één van de rafels van de IRT-affaire: de moordaanslag op Jaap van der Heijden in Alkmaar. De veroordeelde drugshandelaar werd in 1993 bij zijn woning opgeblazen. In de uitzending van maandag worden fotos getoond van tot nu toe onbekend gebleven personen die zich destijds in de buurt bevonden van de plaats van de aanslag. Met behulp van verbeterde fototechnieken zijn deze oude fotos zodanig opgewaardeerd dat er personen herkenbaar zijn. Politie en OM vragen het publiek om hulp bij het oplossen van dit ernstige misdrijf.

Jaap van der Heijden uit Alkmaar. De veroordeelde drugshandelaar was op proefverlof en op weg naar zijn gezin, die tiende april 1993. Zijn gezin zou hij nooit meer zien. Een liquidatie maakte een einde aan zijn leven van Jaap van der Heiden. In Opsporing Verzocht maandag aandacht voor deze moordaanslag. Het is één van de rafels van de IRT-affaire.
In de uitzending van maandag worden fotos getoond van tot nu toe onbekend gebleven personen die zich destijds in de buurt bevonden van de plaats van de aanslag. Met behulp van verbeterde fototechnieken zijn deze oude fotos zodanig opgewaardeerd dat er personen herkenbaar zijn. Politie en OM vragen het publiek om hulp bij het oplossen van dit ernstige misdrijf.
Het gaat bij deze fotos niet meteen om verdachten, maar om mensen wiens identiteit tot nu toe onbekend is gebleven en die wellicht licht kunnen werpen op deze zaak.
Toen Van der Heiden op 10 april zijn woning wilde binnengaan werd een tas met explosieven, die aan de voordeur van zijn woning in de Alkmaarse binnenstad hing, tot ontploffing gebracht. Het vermoeden bestaat dat de explosieven op afstand tot ontploffing zijn gebracht.

Opsporing Verzocht is het gezamenlijke opsporingsprogramma van de politie, Het Openbaar Ministerie en de Avro. In Opsporing Verzocht wordt de televisiekijker ingeschakeld bij het oplossen van (ernstige misdrijven. Aan de kijkers worden gerichte vragen gesteld over een aantal zaken.
In de uitzendingen van maandag 29 maart (eerste rond 19.30 uur, tweede rond 22.00 uur) aandacht voor de volgende onderwerpen. Uitzending gemist? Of mocht u meer willen weten? Opsporing Verzocht wordt dinsdagmiddag om 13.15 uur op Nederland 1 herhaald.

De onderwerpen die worden behandeld:

Tilburg: gewelddadige beroving
In de nacht van 26 op 27 december 2003 wordt in Tilburg een man bij zijn huis overvallen door in totaal drie mannen. Niet veel eerder was het slachtoffer uit het casino gekomen. Zou dit laatste gegeven er iets mee te maken hebben?

Den Haag: inbraak wapenhandel
Een jaar of 14. Zo oud is de jongste van de drie personen die mogelijk betrokken zijn bij de inbraak bij een wapenhandel in Den Haag. De andere twee zijn niet veel ouder. Het moet toch niet gekker worden. Kent u ze? Uw hulp kan hèn helpen.

Alkmaar: liquidatie
Hij was op proefverlof en op weg naar zijn gezin, die tiende april 1993. Zijn gezin zou hij nooit meer zien. Een liquidatie maakte een einde aan het leven van Jaap van der Heiden.

Den Haag: overval restaurant
Bogor Roemah Makan is een Indonesisch restaurant in Den Haag. Zaterdagavond 13 maart is het stampvol binnen. Dan komen er twee mannen binnen. Zij zijn niet uit op een tafel maar zijn wel gewapend. Ze houden een serveerster onder schot en eisen geld. In het achterdeel van het restaurant heeft dan nog niemand door wat hen boven het hoofd hangt.

Bovenstaande informatie is ontleend aan de gratis nieuwsbrief van Opsporing Verzocht. Deze nieuwsbrief is aan te vragen via de website van het programma: opsporingverzocht.nl.
Voor meer opsporingsberichten van politie en OM: www.opsporingsberichtgeving.nl.