Politie Friesland

Politieberichten van 27/3 13.00 uur t/m 28/3 13.00 uur

Fryslân 28-03-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Sneek: brand in busstalling/werkplaats
Zaterdag omstreeks 10.45 uur ging het automatisch brandalarm af van de autobusstalling van Arriva aan de Kanaalstraat. Tegelijkertijd werd een melding van rookoverlast bij de politie gedaan. Ter plaatse bleek er een grote rookontwikkeling vanuit de garage te zijn. In het gebouw stonden twee autobussen in brand. Nadat de ergste brand was geblust kon personeel van de busmaatschappij de overige bussen naar buiten rijden. De brandweer had het vuur snel onder controle. Naast de twee bussen ontstond roet-, rook en waterschade aan een aantal andere bussen en aan het gebouw. Een goedwerkende sprinklerinstallatie en snel ingrijpen van de brandweer heeft erger voorkomen.
Door de technische recherche is een onderzoek naar de brand verricht. De oorzaak is vermoedelijk een technische storing, kortsluiting in het elektrische circuit van één van de twee door brand beschadigde bussen. De andere bus stond hier kort achter en is daardoor ook deels verbrand.
De Kanaalweg is in verband met de bluswerkzaamheden tot 14.15 afgesloten geweest.

Zuidwesthoek: bekeuringen voor rally-vissers
Zaterdag zijn tussen 10.30 en 13.30 uur ruim twintig vissers gecontroleerd tijden een gezamenlijke actie van de politie Fryslân en de hengelsportvereniging. Aan de Trekvaart in Tjerkwerd werden twee Groninger vissers bekeurd voor het overschrijden van het aantal te vangen vissen, die in een plastic zak bewaard werden. Ook kreeg een visser een proces-verbaal voor dierenkwelling. Hij bewaarde tussen een groot aantal dode vissen enkele levende vissen in een plastic zak. Bij de overige vissers, onder andere aan de sluis en de Doltewal in Workum was alles in orde. Er komen in de toekomst veel meer controles.

Leeuwarden: man met mes gestoken
Zaterdagmiddag heeft de politie een 61-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Enkele minuten daarvoor kreeg de politie de melding dat iemand met een mes was gestoken op het Bonifatiusplein. Van de dader was een goed signalement bekend. De verdachte werd op basis van het signalement op de Voorstreek aangehouden en is voor nader onderzoek ingesloten. Hij bekende het misdrijf direct. Het slachtoffer was inmiddels weggelopen. De man (nog geen personalia bekend) werd zwaar gewond aangetroffen op de Nieuwekade. Hij werd met spoed overgebracht naar het MCL. Zijn toestand is momenteel stabiel.
De verdachte maakte deel uit van een groep daklozen op het Bonifatiusplein. Hij kreeg ruzie met een ander, een 49-jarige man, eveneens zonder vaste verblijfplaats. Daarop zou de verdachte het slachtoffer met een mes in de borst hebben gestoken. Hij is in verzekering gesteld.
Het Bonifatiusplein is anderhalf uur afgesloten geweest in verband met het onderzoek. Door de technische recherche is een technisch onderzoek verricht. Door de politie zijn meerdere getuigen gehoord. Het mes werd niet meer aangetroffen. Door de brandweer is wel gezocht in de gracht maar zonder resultaat. Wat de aanleiding van de ruzie is geweest, is nog onbekend.

Beetgum: aanrijding met meerdere gewonden
Zaterdag omstreeks 15.35 uur vond een ongeval plaats op de Alddyk. Een 46-jaruige man uit Beetgum wilde met zijn auto bij de Langhusterwei de Alddyk oversteken. Juist op dat moment naderde over de Alddyk een 24-jarige man uit Sint Annaparochie met zijn personenauto. Een aanrijding was het gevolg. Door de klap is de man uit Beetgum over de kopgeslagen en liep verwondingen aan het hoofd op. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis MCL-zuid. Zijn 10-jarige dochtertje die ook in de auto zat, kwam met de schrik en een Goodbear van de politie vrij. De andere bestuurder kwam tot stilstand tegen een boom. Ook hij liep hoofdletsel op en is eveneens overgebracht naar het MCL-zuid in Leeuwarden.

Wommels: aanrijding met meerdere gewonden
Zaterdag omstreeks 15.15 uur vond op de Westergoawei een ernstige aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een personenauto met vier inzittenden, een 38-jarige man uit Easterwierrum (bestuurder), een 41-jarige man uit Boazum en twee kinderen van 7 en 9 jaar uit respectievelijk Boazum en Easterwierrum, reden richting Leeuwarden. Vanaf de Berkwerterleane reed een andere personenauto met twee mannen, personalia onbekend, de kruising met de Westergoawei op en verleende geen voorrang. Een aanrijding was het gevolg. De inzittenden van de eerste auto raakten allen licht gewond aan handen en gezicht. Ze zijn met een politieauto voor medische behandeling overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De twee inzittenden van de andere auto werden met de ambulance gewond overgebracht naar het MCL-zuid in Leeuwarden. Vooral de passagier was zwaar gewond. Hij zat door de klap volledig bekneld in het voertuig en is door de brandweer bevrijd. Voor medische ondersteuning kwam de traumahelikopter met een traumateam ter plaatse. De bestuurder uit Easterwierrum en de twee onbekende mannen bleven ter observatie in het ziekenhuis. De overige gewonden konden na behandeling weer naar huis.
De Westergoawei is geruime tijd afgezet geweest voor het verkeer, dat via de dorpen werd omgeleid. Door Bureau Ongevallen Analyse is een technisch onderzoek ingesteld.

Leeuwarden: inbraak woning
Zaterdag tussen 09.00 en 18.30 uur is ingebroken in een woning aan de Groningerstraatweg. Men kwam binnen door een deur te forceren. Binnen was geen breekschade. Uit één van de verhuurde kamers werd een DVD-speler weggenomen. De 22-jarige bewoner deed aangifte.

Drachten: zeven jongeren aangehouden na openlijke geweldpleging Zaterdag omstreeks 21.00 uur is op de Hunze een personenauto beschadigd door een groep jongelui. Vervolgens werd een schrikhek verplaatst en over de rijbaan geplaatst. Door een getuige werd een groep jongeren aangewezen als de daders. Toen de groep de politie zag, zette ze het op een lopen. Tevergeefs. Zeven jongeren, 3 meisjes en vier jongens, in de leeftijd van 15 tot 17 jaar, konden achterhaald en aangehouden worden. Ze kwamen uit Leeuwarden, Drachten (4), Hijum en Rinsumageest. Een 29-jarige man uit Drachten deed aangifte van de vernieling van de auto.

Sneek: baby na val gewond
Zondag omstreeks 01.05 uur werd gemeld dat een baby gewond was geraakt na een vechtpartij in een woning aan de Gajus Nautastraat. Ter plaatse bleek dat in de woning de bewoner en een bezoeker ruzie hadden gekregen. De bewoner had een baby van nog geen jaar, kind van zijn medebewoonster, op zijn arm. De ruzie was uitgelopen in een vechtpartij, waarbij de bewoner, een 33-jarige man, de baby liet vallen. Toen de vechtpartij over was bleek de baby bewusteloos te zijn. Zij is ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Het is nog niet bekend wat het letsel is. De recherche stelt een onderzoek in naar dit incident.

Grou: vier mannen aangehouden na discriminatie en mishandeling Zondag omstreeks 01.00 uur zijn in de trein op het station Grou vier mannen van 29, 24 en 28 jaar uit Jirnsum en een 50-jarige man uit Grou aangehouden op verdenking van discriminatie en openlijke
geweldpleging. Ze hadden kort daarvoor in de trein
Heerenveen-Leeuwarden een 24-jarige inwoner van Leeuwarden op grove wijze beledigd en discriminerende opmerking gemaakt. Toen de aangever, van origine afkomstig uit Afrika, naar hen toe liep en aangaf daar niet van gediend te zijn werd hij door alle vier geslagen. De aangever probeerde nog weg te komen, maar werd in de trein door de groep achtervolgd. Zelfs in aanwezigheid van twee conducteurs, die probeerden in te grijpen, werd de aangever nog geslagen. Op het station in Grou werd de groep aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Eén van de verdachten, de 29-jarige Jirnsumer, gaf aan militair te zijn. Hij is overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Leeuwarden: straatroof
Zaterdagavond heeft een 26-jarige man uit Pingjum aangifte gedaan van diefstal van zijn portemonnee. Op de Druifstreek was hij aangesproken door een vrouw die hem om een vuurtje vroeg. De aangever opende zijn jas en voelde dat een tweede zijn hand in zijn jaszak stak en wegrende met zijn portemonnee. Hij keek om en zag een man wegrennen. De vrouw rende meteen achter de man aan. De aangever heeft het stel nog achtervolgd tot aan de Oosterkade. Het gaat om een blanke vrouw van ongeveer 25 jaar en een lichtgekleurde man, mediterraans uiterlijk, van ongeveer 30 jaar.

Boornzwaag: aanrijding met letsel
Zondag omstreeks 04.55 uur vond op de rijksweg A7 een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 32-jarige man uit Ureterp reed met flinke snelheid over de rechterrijbaan in de richting Joure. Hij had eerst niet in de gaten dat hij zeer snel inliep op een voor hem rijdende personenauto, bestuurd door een 22-jarige vrouw uit t Waar. Op het moment dat hij het wel bemerkte was probeerde hij nog af te remmen en uit te wijken, maar het was te laat. Hij raakte de andere auto aan de achterzijde. Hij kwam na de aanrijding tot stilstand tegen de vangrail in de middenberm. De bestuurder en zijn passagier raakten niet noemenswaardig gewond.
De bestuurster van de andere auto raakte door de botsing de controle over haar voertuig kwijt en sloeg over de kop. Ook deze auto kwam in de middenberm tot stilstand. De bestuurster en één van de drie passagiers raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Door Bureau Ongevallen Analyse is een technisch onderzoek ingesteld.

Heerenveen: aanhouding na wildplassen
Zondag omstreeks 05.15 uur op de Lindegracht een 22-jarige inwoner van Tjalleberd aangehouden. De verdachte werd bekeurd voor wildplassen. Toen hij werd aangesproken door de politie gaf de verdachte aan dat er twee dingen konden gebeuren; ze lieten hem gaan of er kwam een heleboel heibel. Aangezien de politie uiteraard niet voor de eerste optie koos kwam er heibel. De verdachte probeerde weg te lopen maar werd vastgepakt. Hierop verzette hij zich heftig. Hij sloeg om zich heen en riep meerdere beledigingen. De verdachte kan na een korte worsteling overmeesterd worden en is voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: aanhouding na bedreiging met mes
Zondag omstreeks 04.35 uur is een 20-jarige man uit Sneek in de Kerksteeg aangehouden op verdenking van bedreiging. Kort daarvoor werd de politie aangesproken door een man die aangifte deed van deze bedreiging. De aangever, een 23-jarige man uit Apeldoorn, was op de Kerkgracht bedreigd door een man met een mes. Door getuigen werd de verdachte aangewezen. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Het mes was inmiddels verdwenen.

Sneek: man gewond na val op hek
Zondag omstreeks 01.15 uur is een 28-jarige inwoner van Sneek gewond geraakt toen hij over een hek aan de Kleine Kerkstraat probeerde te klimmen. De Sneker was kort daarvoor uit een horecabedrijf gezet omdat hij zich misdragen zou hebben. Men had hem aan de achterzijde het pand uitgelaten. In plaats van het toegangshek aan de achterzijde te openen, klom de Sneker over het hek. Daarbij heeft hij vermoedelijk zijn evenwicht verloren en viel met zijn been op een punt van het stalen hek. De brandweer moest ter plaatse komen om de spijl los te knippen. De Sneker is daarna overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Met een kleine operatieve ingreep werd het hekpuntje verwijderd. Het hek was niet afgesloten; het kon gewoon geopend worden.

Leeuwarden: man aangehouden na bedreiging met mes
Zondag omtreeks 10.50 uur is een 65-jarige man in zijn woning aan de Coroniestraat aangehouden nadat hij zijn buurman bedreigd zou hebben met een mes. De buurman, een 33-jarige man, was in gezelschap van zijn partner buiten de woning een kastje aan het schuren. De verdachte was naar hen toegelopen. Hij sommeerde er mee te stoppen anders zou hij de strot doorsnijden. Daarbij hield hij een mes omhoog. De buurman heeft aangifte gedaan. De verdachte is aangehouden en voor nader onderzoek in gesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders zijn routinematig betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden): Zondag 01.55 uur, Noordersingel te Burgum, 19-jarige bestuurder van een personenauto uit Buitenpost, 420 ug/l, 4 uren;
Zondag 01.55 uur, Hoofdweg te Broeksterwoude, 30-jarige bestuurder van een personenauto uit Noardburgum, 255 ug/l, 1 uur;
Zondag 02.05 uur, Haskerveldweg te Joure, 30-jarige bestuurder van een personenauto, 375 ug/l, 3 uren;
Zondag 04.10 uur, Noorderweg te Leeuwarden, 29-jarige bestuurster van een personenauto uit Groningen, 685 ug/l, 8 uren, rijbewijs ingevorderd;
Zondag 04.15 uur, Sibadawei te Easterein, 18-jarige bestuurder van een snorfiets uit Boazum, 470 ug/l, 4 uren;
Zondag 04.50 uur, Kaetsjemoui Wei te Munein, 27-jarige bestuurder van en personenauto uit Vaassen, 270 ug/l, 1 uur.
Naast de rijverboden en invordering wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal ter zake het rijden onder invloed opgemaakt.