Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: D66 moet druk richting het kabinet opvoeren inzake Europese Grondwet

Den Haag, 27 maart 2004

De Jonge Democraten roepen D66 op het kabinet stevig achter de broek aan te zitten met betrekking tot de Europese Grondwet. Nu Spanje en Polen bijdraaien lijkt een akkoord over de Europese Grondwet nabij. De Jonge Democraten vinden dat de totstandkoming van die grondwet niet langer moet worden uitgesteld dan noodzakelijk, en medio juni is dus te laat. Het referendum over deze grondwet zou dus toch gewoon op 10 juni gehouden kunnen worden, de dag van de Europese Parlementsverkiezingen , aldus Landelijk voorzitter van de Jonge Democraten Vincent Verkoelen.

D66 heeft in 2003 bevochten dat er een referendum over de definitieve Europese grondwet zou worden gehouden. Waar eerst de streefdatum niet gehaald leek te worden, is een kentering in de houding van dwarsliggende landen binnen de EU momenteel een feit. Op de Europese top van afgelopen week werd medio juni als nieuwe streefdatum vastgesteld. Hierdoor valt het referendum niet te combineren met de parlementsverkiezingen.

Het lijk alsof de angst regeert. Het kabinet is bang dat het merendeel van de Nederlandse kiezer zich tegen deze grondwet, en daarmee indirect tegen de EU zal uitspreken. Vincent Verkoelen: Het kabinet dient simpelweg haar verantwoordelijkheid te nemen door de Nederlandse burger te wijzen op het belang van Europa. Nu wordt de illusie nog opgehouden alsof het universum om Den Haag draait. D66 heeft als enige écht pro-Europese partij én coalitiepartner hierin een bijzondere verantwoordelijkheid te nemen.



Ingezonden persbericht