Ingezonden persbericht


Verslag Opening wegrace-seizoen: SMA Lenteraces voor het Open Nederlands Kampioenschap TT Circuit Assen, 28 maart 2004

Barry Veneman naar klinkende winst in nieuw wegraceseizoen

Spanning, iedere ronde opnieuw. Het was het beeld in de klasse Supersport 600 bij de openingsraces voor het Open Nederlands Kampioenschap op het TT Circuit Assen. Regerend Nederlands kampioen Barry Veneman en Jan Hanson de Zweed vochten voor wat het waard was. Uiteindelijk was het Barry Veneman die de klasse Supersport bij de Lenteraces van de SMA op zijn naam schreef. Ruim 3000 toeschouwers maakten deze eerste wedstrijd van het seizoen mee en daar was de organisatie tevreden mee.

De klasse Supersport was de meest enerverende wedstrijd. De twee snelste mannen uit de training ontpopten zich in de wedstrijd ook als de meest snelle jongens van het volle deelnemersveld. Voor kampioen Veneman was het een bijzonder weekend. Hij maakte afgelopen winter de overstap vanuit het Kobutexteam naar het Team Suzuki Nederland, een stap die, zo bleek zondag, uitstekend uitpakte. Zaterdag was er nog enige twijfel wat betreft de deelname van Veneman, want de rijder had in de trainingen een forse schuiver gemaakt. Met blessures aan hand en pols begon de rijder uit Dalfsen aan de wedstrijd, maar het was niet aan hem te merken dat hij er nadeel van had. Toch was dat wel het geval. "Vooral tegen het einde van de race waren mijn hand en pols nagenoeg gevoelloos. Maar ik heb het gered en daar had ik na zaterdag niet op gerekend", aldus de dolgelukkige Veneman na zijn winnende race.
Jan Hanson bleef direct bij hem in de buurt, want de Kobutexcoureur kwam in dezelfde zucht over de finish als Veneman. Het verschil op de streep was slechts 0.099 seconden.

De 125cc race was er een als vanouds. Kenmerkte deze klasse zich in het verleden door spannende gevechten, het was ditmaal niet anders. Ronden lang waren er vier coureurs aan de leiding. Ze kleefden als het ware aan elkaar. Pas tegen het einde van de enerverende wedstrijd kwam er enige tekening in de strijd. Waar tot drie ronden voor het eind de vier rijders allen nog binnen een seconde van elkaar zaten, was het in de laatste fase Adrie den Bekker die de aansluiting iets verloor. Den Bekker werd vierde. Winnaar werd de Tsjech Igor Kalab, die de races ook in de slotfase uitstekend wist te controleren. Hij zegevierde met in zijn kielzog Jarno van de Marel ('s Gravenzande) op 04 seconde en op de derde plaats Harold de Haan uit Hattum. De Haan mocht drie ronden snuiven aan de winst, maar Kalab liet het niet zover komen en nam in de zevende ronde de leiding weer over om die niet meer af te staan.

Na een fikse valpartij na drie ronden, werd de klasse Superstock stilgelegd. Een oliespoor in de Geert Timmerbocht zorgde voor een glas stuk asfalt. Enkele rijders schoven - overigens zonder kleerscheuren - onderuit, reden voor de wedstrijdleider om de race stil te leggen. In de eerste paar ronden liet de Belg Didier Vandekeymeulen zien dat hij niet voor niets verreweg de snelste tijd in de training had gemaakt. Op moment van afvlaggen ging de Belg aan de leiding en na de herstart was hetzelfde beeld te zien.
John Bakker (Terneuzen) moest op eerbiedige afstand blijven, maar kon wel de tweede plaats veiligstellen. Arno Visser (Ulft) legde beslag op de derde plaats.

Ondanks zijn uitstapje, verleden jaar naar de Grand Prix, heeft Henk van de Lagemaat (Everdingen) laten zien dat hij op nationaal niveau nog altijd zijn mannetje staat. Op de Filart-Aprilia zette Van de Lagemaat in de trainingen de derde tijd neer. Snelste man op zaterdag was Patrick Lakerveld (Wijk en Aalburg). Lakerveld leek op de winst af te gaan, maar kwam net verder dan de vijfde ronde. In de zesde viel Lakerveld uit en toen was Van de Lagemaat de weg vrij om naar de winst te rijden.

Ook dit seizoen lijkt Adrie de Ridder (Terneuzen) de te kloppen man in de klasse Classics. De eerste race werd direct een prooi voor hem. Op de tweede plaats was het William de Ridder (Terneuzen), op vier seconden achterstand.

De Juniorstockklasse leverde wint op voor Roy ten Napel (Ermelo), die nog geen seconde voorsprong had op Marco Smoes uit Vriezenveen.

De twee races in de Belgische Yamaha R6 Cup werden gewonnen door Tom Vanlandschoot uit Pittem.
******************