Digitale Gemeente Houten

Houten groot genoeg voor Autodate.

maandag 15 maart 2004 - Bron: Hein Schrieken

Overal zie je ze verschijnen, van Groningen tot Maastricht: er zijn intussen honderden parkeerplaatsen voorzien van het bordje Alleen voor Autodate, waar autos klaarstaan voor gedeeld gebruik. Waarom niet in Houten?

In Houten hebben mensen van diverse politieke pluimage het initiatief genomen tot een informatieavond om het draagvlak voor autodaten (gedeeld autogebruik) te vergroten.

Deze avond wordt gehouden op maandag 29 maart om 20.00 uur in het gemeentehuis van Houten aan Het Kant 2. Plaatselijke en landelijke deskundigen zullen hier hun licht laten schijnen over het fenomeen Autodate.

Het wordt een avond met veel nuttige informatie over hoe we autos en asfalt in Nederland efficiënter kunnen gebruiken. Ook over hoe je, zoals de Consumentenbond heeft uitgerekend, 150 euro per maand kunt besparen en hoe we daarnaast het milieu een handje helpen. Berekend is dat deelnemers aan dit soort initiatieven, voor wie een autorit een bewuste keus is, gemiddeld 20 á 30% minder kilometers rijden en dus evenzoveel minder CO2 uitstoten.

Vanuit zijn landelijke ervaringen met gedeeld autogebruik zal Henry Mentink aanwezig zijn. Hij is medeoprichter van de landelijke Stichting voor Gedeeld Autogebruik. Hij doet in zijn woonplaats Grootebroek al sinds jaar en dag aan gedeeld autogebruik. Dit heeft zelfs geleid tot de oprichting van een coöperatie onder de naam Wheels4all, waarmee in West-Friesland nu zon 40 gezinnen 6 autos tot grote tevredenheid gezamenlijk gebruiken. Ook zal hij meer vertellen over andere mogelijkheden zoals de werking van Greenwheels. Voor de hobbyisten is er een doe-het-zelf-pakket.

De initiatiefnemers verwachten dat de belangstelling in Houten langzamerhand groot genoeg is voor een informatieavond. Een van hen, Aleid Groothoff, die ook deelneemt in de landelijke organisatie van de jaarlijkse autovrije zondag, heeft in die functie gezien hoeveel goede alternatieven er zijn waarbij je de auto slimmer of bewuster gebruikt. Als de gemiddelde auto 23 uur per dag stil staat, dan moet er toch een beter systeem te bedenken zijn, al was het maar als alternatief voor de tweede auto. Ik maak me sterk dat er in Houten behoefte is aan autodaten.

U bent van harte welkom!