Landelijke Studenten Vakbond


LSVb rekent op Innovatieplatform voor kennisland

Utrecht, 1 maart 2004 -- De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft het werkprogramma van het Innovatieplatform, dat eerder vandaag werd gepresenteerd, met een zeker enthousiasme ontvangen. De LSVb onderschrijft de ambitie om van ons land een echt kennisland te maken van harte. De LSVb heeft na lezing van het werkprogramma wat meer vertrouwen gekregen dat kennisland er tóch komt. Voorwaarde is wel dat de Tweede Kamer op 29 maart de moed kan opbrengen om de fundamentele obstakels in het HOOP (Hoger Onderwijs en Onderzoek Plan) weg te nemen. Vandaag heeft de LSVb hier in een brief aan Jan Peter Balkenende, voorzitter van het Innovatieplatform, op gewezen.

De LSVb is blij dat er duidelijkheid is ontstaan over de werkwijze van het Platform en onderschrijft het streven om het menselijk talent van ons land beter te benutten. De LSVb is blij dat het Innovatieplatform erkent dat ons kennisland niet afhangt van toptalent, maar dat het juist van belang is dat iedereen in ons land gestimuleerd wordt om zichzelf maximaal te ontplooien. De LSVb erkent dat het dus belangrijk is te investeren in de basis, en niet enkel in de top.

De LSVb pleit, net als het innovatieplatform, voor meer diversiteit in het onderwijs. Alleen op deze wijze komen we af van de zesjescultuur en kunnen we de kwaliteit van het onderwijs écht verhogen. Voorwaarde is wel dat we ons richten op diversiteit van onderwijsaanbod en onderwijsvormen. Diversiteit in de prijs die studenten moeten betalen, belemmert alleen de toegankelijkheid en maakt het onderwijs níet beter.

De LSVb schrijft in de brief aan Balkenende: We moeten kijken hoe we iedereen op zijn niveau precies het goede onderwijs kunnen bieden. En dat betekent ook dat zo min mogelijk barrières opgeworpen moeten worden voor deelname aan het hoger onderwijs. Die barrières worden in het HOOP wel opgeworpen: Het kabinet is van plan het collegegeld flink te verhogen en tweede en derde studies niet meer te bekostigen. Ook leeft bij studenten de vrees dat er verder bezuinigd zal worden op de studiefinanciering. Op 26 maart gaan studenten massaal de straat op om te protesteren tegen deze barrières. De LSVb nodigt in haar brief de leden van het Innovatieplatform uit voor een discussie over de rol die het hoger onderwijs moet hebben op weg naar een echt kennisland.

Contact

©2000-2004 Landelijke Studenten Vakbond. Alle rechten voorbehouden.