Gemeente Eindhoven

Persbericht: 18 maart 2004, no. 83

Project van Bureau HALT Eindhoven e.o. over vandalisme

Hou t Gaaf op alle basisscholen in Tongelre

Alle leerlingen van groep 8 van de basisscholen in Tongelre gaan vanaf maandag 29 maart aan de slag met het preventieproject Hou t Gaaf. In het project werken de scholen, de politie, Loket W tiener- en jongerenwerk en Bureau HALT Eindhoven e.o. nauw samen.

Hou t Gaaf gaat over vandalisme, het express vernielen van dingen zonder dat het nut heeft. Voorbeelden zijn kapotte bushokjes en ingegooide ruiten, maar ook graffiti.

Vier weken lang werken de leerlingen zelfstandig met het lesmateriaal. Samen met de onderwijzer werken ze aan antwoorden op de vragen als: Wat is vandalisme? Wat zijn de oorzaken van vandalisme? Wat zijn de gevolgen van vandalisme? Hoe zou je vandalisme kunnen stoppen en voorkomen?

Door kinderen bewust te maken van de gevolgen van vandalisme voor slachtoffer en dader, keuzemogelijkheden en de verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag, levert het project een bijdrage aan het terugdringen van vandalisme.

Fotocollages
Tijdens het project fotograferen de leerlingen samen met medewerkers van Loket W tiener- en jongerenwerk en Bureau HALT voorbeelden van vandalisme in hun buurt. Van deze fotos worden in de les collages gemaakt. Ook bezoeken politie en HALT-medewerkers de klassen.

De politie vertelt over haar werk met hulp van Nick & Linda; de striptweeling die kinderen laat kennismaken met het werk van de politie. De HALT-medewerker vertelt wat er gebeurt als je bij Bureau HALT terechtkomt.

Ren je rot
Het project Hou t Gaaf duurt van 29 maart tot en met 27 april. Alle basisscholen in Tongelre doen mee: De Boog, De Tongelaar, St. Franciscus, Nutsschool Reigerlaan, t Karregat en De Driesprong.

Op dinsdag 27 april wordt het project in sporthal Haagdijk afgesloten met een Ren je rot-spel voor de leerlingen. Dan worden tevens de collages gejureerd. De mooiste collages worden opgehangen in Tongelre, onder andere in het Stadsdeelkantoor, bij de politie, in de buurtinfowinkels en Jongerencentrum De Laak.

© 2004 Gemeente Eindhoven