Ingezonden persbericht


Persbericht 1/2004/JH

Utrecht, 18 maart 2004

Scheiding en verzoening in Israël en Palestina: religieuze leiders in debat met leerlingen.

Op maandag 29 maart 10.30 uur gaan bisschop Van Luyn, rabbijn Soetendorp en vertegenwoordigers van de Islam op het Citycollege St. Franciscus, Beukelsdijk 91 in Rotterdam in debat. Over het conflict in het Midden-Oosten, over hoe jongeren van verschillende religies samenleven, daar én in Nederland en over de muur die Joden en Palestijnen scheidt. Is er kans op vrede en verzoening en wat is daarvoor nodig? Voor de Islam zullen Ibrahim Spalburg en Marianne Vorthoren (Stichting Islam en Dialoog) vertegenwoordigers zijn. Marijke Grafhorst neemt als voorzitter van het IKV deel aan het debat.

Leerlingen van de bovenbouw van de school kunnen allerlei vragen stellen aan deze religieuze leiders over problemen waarmee zij in hun leven te maken krijgen. Het debat wil laten zien dat er praktische oplossingen mogelijk zijn, en groepen vredig samenleven dankzij een open dialoog.

Aanleiding voor de ontmoeting en het debat is het project Vrede in Bethlehem van Vastenaktie in samenwerking met het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV), Pax Christi en het bisdom Rotterdam. Daarom vindt er de overhandiging plaats van het eerste exemplaar van het boek van oud-leerling van het City College, Toine van Teeffelen 'Dagboek Bethlehem' . In het dagboek beschrijft Van Teeffelen zijn ervaringen onder beleg en bezetting, noemt voorbeelden van interreligieus samenleven, analyseert hij de situatie en houdt een pleidooi voor geweldloosheid en vreedzame oplossing van het conflict.

Het bezoek van de religieuze leiders aan het Citycollege wordt aangegrepen voor een gezamenlijke vastenmaaltijd en een bezoek aan wijkpastoraat Bloemhof waar in het welkomcentrum de Put een presentatie is van multiculturele en interreligieuze initiatieven.



Ingezonden persbericht