Doek valt voor gerechtsgebouwtje in Den Helder

Bron: Rechtbank Alkmaar

Datum actualiteit: 24-03-2004

Vrijdag 29 maart vindt de allerlaatste rechtszitting plaats aan de Kerkgracht 4 in Den Helder. Bijna anderhalve eeuw heeft dit monumentale pand in dienst gestaan van de rechtspraak: eerst als kantongerecht en later als nevenzittingsplaats van de Rechtbank Alkmaar. Die tijd is voorbij. De deuren gaan dicht. In Den Helder vinden de rechtszittingen voortaan plaats in het stadhuis aan de drs. F. Bijlweg 20.

Sinds de administratie in 1996 verhuisde naar het gerechtsgebouw in Alkmaar, werd het oude Helderse kantongerecht nog slechts enkele dagen per maand gebruikt voor zittingen. De rest van de tijd stond het pand leeg. Om te bezuinigen zocht het bestuur van de Rechtbank Alkmaar een alternatief. De Gemeente Den Helder besloot daarop ruimte in het stadhuis beschikbaar te stellen.
Op 1 april gaat de verandering in. De kantonrechter maakt vanaf dan elke donderdag voor zijn wekelijkse civiele zitting gebruik van de fractiekamers van de VVD en Groen Links. Voor strafzittingen is de trouwzaal beschikbaar. Met ingang van 9 april behandelt de politierechter hier eens per twee weken op vrijdag en de kantonrechter eens per maand op dinsdag strafzaken. De rechtbank rust de trouwzaal voor die gelegenheid uit met verrijdbaar meubilair. De centrale hal van het stadhuis dient bij zittingen als receptie. Bij de strafzittingen is een gerechtsbode aanwezig en bij zittingen van de politierechter ook iemand van de parketpolitie. Eigenlijk gaat het niet anders dan zoals het op de Kerkgracht ging. Extra veiligheidsmaatregelen worden niet genomen. De rechtbank zal wat zwaardere zaken of zaken met een veiligheidsrisico in het Alkmaarse gerechtsgebouw houden.

Monument
Het gerechtsgebouw annex huis van bewaring aan de Kerkgracht is gebouwd in 1862. De toenmalige gemeentebouwmeester stond garant voor het ontwerp. Het gebouw, met een eenvoudige gepleisterde gevel, is gedeeltelijk gebaseerd op het basismodel van Allard C. Pierson, vergelijkbaar met het kantongerecht in Boxmeer. De gemeente was belast met de bouw en een deel van de bekostiging.
Het voorgebouw telde twee lagen. Op de begane grond bevonden zich een cipierswoning, een kantoor en een bezoekruimte. De eerste verdieping was ingeruimd voor de zittingszaal en de griffie. Achter het voorgebouw lag het huis van bewaring: een gevangenisvleugel met vijf cellen en twee gemeenschappelijke zalen.

Nadere informatie
Sandre Douma, persvoorlichter, telefoonnummer 072-527 48 33.