Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 25-03-2004

Televisie
DE KONINKLIJKE REISTAFEL
Uitzending maandag 29 maart
Nederland 2 ­ 17.25 uur


LONNY BEREIDT TIEN NIEUWE KONINKLIJKE REISTAFELS

Vanaf maandag 29 maart staat de culinaire tv-serie DE REISTAFEL in het teken van de grotendeels verdwenen glorie van grotere en kleinere vorstendommen in Indonesië. Presentator/samensteller Lonny Gerungan gaat in iedere aflevering van deze nieuwe serie op bezoek bij de nazaten van vorsten, die vroeger in de 'Gordel van Smaragd' machtige heersers waren. Voor de komende tien afleveringen is de naam van de tv-serie DE REISTAFEL om die reden dan ook tijdelijk omgedoopt tot DE KONINKLIJKE REISTAFEL.

De eerste aflevering begint met een special waarin TROS-leden met Lonny het eiland Bali ontdekken waar hij is opgegroeid en zijn passie voor koken is ontstaan. Naast culturele uitstapjes naar tempels, kunstenaars en de beroemde vulkaan 'Gunung Batur' neemt hij de leden mee naar de markt waar inkopen worden gedaan voor de overheerlijke gerechten die zij samen met Lonny bereiden. Hoogtepunt is de ontmoeting met de koninklijke familie van Sanur waar het hele gezelschap wordt uitgenodigd voor een originele Balinese maaltijd.

Lonny Gerungan kookt in DE KONINKLIJKE REISTAFEL niet alleen voor de leden van de koninklijke families die hij op zijn reis door Indonesië ontmoet. Aangekomen in Medan om een bezoek te brengen aan het paleis van het 'Sultanaat Deli', hoorde de tv-kok over de tragische overstromingsramp in het toeristenoord Bahorok in Noord-Sumatra. Een koninklijke ontvangst vol pracht en praal in het paleis vond Lonny Gerungan onder deze omstandigheden ongepast. Lonny besloot onmiddellijk af te reizen naar het rampgebied om daar de handen uit de mouwen te steken en werd daarbij vergezeld door de prinsen Ramein en Reinald. Samen kookten ze in het rampgebied voor de slachtoffers die huis en haard kwijtraakten.