LOGICA CMG

Biometrie, privacy en veiligheid: een paradox?

Perscafé Biometrie, Identificatie en Veiligheid op maandag 29 maart

Biometrie, Privacy en Veiligheid: wat kan technologisch en wat willen we als maatschappij? Deze paradox staat centraal op LogicaCMG's perscafé.

De recente terroristische aanslagen hebben er voor gezorgd dat veiligheid meer dan ooit in de schijnwerpers staat. Nieuwe technologische mogelijkheden bieden vele kansen om de veiligheid in onze maatschappij te vergroten. Maar welke gevolgen heeft dit voor de privacy van de burger? Is het bijvoorbeeld wenselijk om biometrische kenmerken van mensen in paspoorten op te slaan? Willen we overal videocamera's?

Het perscafé vindt plaats op maandag 29 maart vanaf 15.30 uur in Living Tomorrow, De entree 300, Amsterdam Zuid-Oost. Aansluitend bieden wij u een rondleiding door het huis van de toekomst. Meer informatie over Living Tomorrow vindt u op www.livtom.nl.

Programma maandag 29 maart:

15.30 - 16.00 uur Ontvangst 16:00 - 16:10 uur Welkom door Drs. Paul F.M. Schuyt, CEO LogicaCMG Nederland

16.10 - 16.25 uur Biometrische gegevens - stand van zaken door Ing. Ronald J.W. Hack, Consultant LogicaCMG Bij biometrie wordt gebruik gemaakt van fysieke of gedragskenmerken van personen voor de identificatie of verificatie van de identiteit van individuen. Typerend voor biometrie is dat je de gekozen kenmerken niet kunt verliezen of vergeten en dat het moeilijk is om ze te veranderen, waardoor fraude lastiger is. Er bestaan veel biometrische technieken zoals herkenning op basis van lichaamsgeur. Een overzicht van de hedendaagse mogelijkheden.

16:25 - 16:40 uur Bescherming van de privacy Irisscan, gezichtsherkenning, het koppelen van databases met daarin persoonlijke gegevens... Vanuit de techniek zijn er geen belemmeringen meer. Maar hoe kijkt de maatschappij hier tegenaan? Is de wetgeving in staat om de kaders te scheppen waarbinnen de nieuwe technieken kunnen worden toegepast?

16:40 - 16:55 uur Identificatieplicht Mr. Taco H.W. Stein, Officier van Justitie, Landelijk Parket Wat mag er feitelijk? Technologie mag vrijelijk worden gebruikt ter bescherming en opsporing van slachtoffers maar bij de opsporing van criminelen leidt betere privacybescherming tot allerlei beperkingen. Wat is de situatie in het buitenland en welke invloed zou buitenlandse wetgeving kunnen hebben op gebieden als identificatieplicht, opslag van persoonsgegevens, gebruik van biometrie? Wat is het wettelijk kader op dit moment?

16.55 - 17.10 uur Zo kunt u uw identiteit kwijtraken! Ir. Lex W.A. Borger, Principal Consultant LogicaCMG Identiteitsdiefstal 'waait over' vanuit de VS en komt nu in Europa ook steeds vaker voor. Wat kan er zoal misgaan? Nicole Robinson - heeft een schuld van $36.000 zonder het te weten, haar identiteit was gestolen door een naamgenoot bij een verzekeringsmaatschappij. Thomas Siebel - werd gebeld door Merrill Lynch vanwege een 'onbalans' in zijn investeringen na een overschrijving van $10 miljoen. Creditcard rekeningnummers gehackt met afpersing: Playboy.com, Ecount, Egghead.com (niets weggenomen, wel nieuwe creditcards uitgegeven), Creditcards.com, Western Union, CD Universe

17:10 - 17:40 uur Afsluiting + Discussie Ir. Peter G.M. Maathuis, Corporate PR Manager LogicaCMG 17:40 - 18:20 uur Rondleiding door Living Tomorrow 17.40 - 18:45 uur Borrel in de ontvangstruimte van Living Tomorrow

Over LogicaCMG LogicaCMG is een belangrijke internationale speler in ICT dienstverlening en draadloze telecommunicatie. Zij levert diensten op het gebied van management en ICT consultancy, systeemintegratie en outsourcing. LogicaCMG's klanten zijn actief in diverse markten, zoals telecommunicatie, bank- en verzekeringswezen, energie en utilities, industrie, distributie, transport en de overheid. Na de fusie van Logica en CMG in december 2002 heeft het bedrijf ongeveer 20.000 medewerkers in dienst en kantoren in 34 landen. Het bedrijf heeft bijna 40 jaar ervaring in de ICT-dienstverlening. LogicaCMG heeft haar hoofdkantoor in Europa en is genoteerd aan de beurzen van Londen en Amsterdam (LSE: LOG; Euronext: LOG). Meer informatie is beschikbaar via www.logicacmg.com/nl.