Ministerie van Defensie


---


---

Vertrek militairen en Apaches naar Afghanistan

26-3-2004 11:52:00

De Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal D.L. Berlijn, zwaait maandag 29 maart op de vliegbasis Gilze-Rijen de hoofdmacht uit van het helikopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht. Het detachement, bestaande uit 135 militairen en zes Apache-helikopters, gaat een bijdrage leveren aan de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan.

Drie van de zes Apache-gevechtshelikopters worden met een Antonov AN-124 transportvliegtuig naar het operatiegebied gebracht. Het laden gebeurt in aanwezigheid van de IJslandse zaakgelastigde, de heer B. Vestmann. IJsland neemt de kosten voor het transport van de zes Nederlandse Apache-gevechtshelikopters naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel voor zijn rekening. De NAVO-partner draagt op deze wijze bij aan ISAF. Het transport van de overige helikopters vindt later in de week op dezelfde wijze plaats.

Het helikopterdetachement doet gedurende zes maanden dienst voor ISAF en staat onder leiding van luitenant-kolonel O. Eichelsheim. De helikopters, afkomstig van de vliegbasis Gilze-Rijen, worden gestationeerd op de internationale luchthaven van Kaboel.