MICROBICIDES

IPM neemt de ontwikkeling over

IPM neemt de ontwikkeling over van de veelbelovende microbicide van Tibotec om mee te helpen aan de preventie van de seksuele overdracht van HIV

LONDEN, March 29/PRNewswire/ -- International Partnership for Microbicides (IPM) kondigde vandaag aan dat het een vooruitziende overeenkomst heeft bereikt met Tibotec Pharmaceuticals Ltd, een dochteronderneming van Johnson & Johnson. Het doel is om de veelbelovende samenstelling TMC120 te ontwikkelen als een veilige en doeltreffende microbicide om vrouwen te helpen beschermen tegen HIV-infectie. Deze overeenkomst duidt op de eerste samenwerking op het gebied van microbicide tussen een belangrijk bedrijf uit de gezondheidszorg en een openbare-privé partnership zoals IPM.

Microbicides in de vorm van gels, films, sponzen en andere producten, zouden plaatselijk worden aangebracht (zoals intravaginaal) om de overdracht van HIV bij geslachtsgemeenschap te helpen vermijden. TMC120 behoort tot de klasse geneesmiddelen die bekend staan als NNRTR (niet-nucleoside reverse-transcriptase remmers). NNRTR worden nu al heel veel therapeutisch gebruikt voor de behandeling van personen die HIV/AIDS hebben; hun belofte als plaatselijke microbicides om de overdracht van HIV te voorkomen, wordt al enige tijd erkend.

Wereldwijd komen ongeveer de helft van alle HIV-infecties bij vrouwen voor. Biologisch gezien zijn ze kwetsbaarder voor infecties en zijn ze vaak machteloos om seks te weigeren of om aan te dringen op condoomgebruik. Volgens een recent Rockefeller Foundation Report (zie opmerking 1), kan een microbicide die zelfs maar gedeeltelijk doeltreffend is tegen HIV, 2,5 miljoen HIV-infecties voorkomen gedurende drie jaar. Specialisten denken dat het 5-10 jaar zal duren om zo'n microbicide te ontwikkelen.

Volgens de overeenkomst geeft Tibotec een opbrengstvrije licentie aan IPM voor de ontwikkeling, productie en distributie van TMC120 als een microbicide in landen die weinig middelen hebben. Tibotec heeft al een gel ontwikkeld die TMC120 bevat en die momenteel klinisch wordt getest in Fase I. IMP zal de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van deze samenstelling op zich nemen. Bovendien zal IPM ook andere formules met TMC120 proberen te ontwikkelen, zowel alleen en in combinatie met andere actieve bestanddelen. Volgens de overeenkomst zal Tibotec alle kosten van de samenstelling op zichnemen tijdens de Fase II testen en zullen ze actief blijven optreden als wetenschappelijke adviseur.

'We prijzen Tibotec en Johnson & Johnson voor deze daad van collectieve burgerschap,' zei Zeda Rosenberg, CEO van IPM. 'Deze overeenkomst bewijst dat de openbare en de privé-sectoren kunnen samenwerken om de AIDS-pandemie het hoofd te bieden en om de levens van vrouwen te redden.'

'IPM is uniek gepositioneerd om de ontwikkeling van TMC120 op zich te nemen,' zei Paul Stoffels, M.D., President van Tibotec. 'Door hun belofte om de ontdekking, ontwikkeling en de toegankelijkheid van veilige en doeltreffende microbicides voor HIV en hun knowhow te versnellen, zijn we ervan overtuigd dat IPM het potentiële voordeel van deze samenstelling voor vrouwen maximaal zal benutten in landen die weinig middelen hebben.'

'Deze overeenkomst is een belangrijke mijlpaal in de globale inspanningen om een microbicide te ontwikkelen voor alle vrouwen over de hele wereld en het is een voorbeeld van de vernieuwende samenwerking die cruciaal is om de AIDS-epidemie om te keren,' zei Dr Peter Piot, Executive Director van UNAIDS in Genève. 'Microbicides moeten het middelpunt zijn van een uitgebreide preventieagenda voor vrouwen en meisjes, die wereldwijd ongeveer de helft van alle HIV-infecties uitmaken.'

'Microbicides zijn een van de spannendste wetenschappelijke verwachtingen die we hebben in de strijd tegen HIV/AIDS. Een versnelde doorbraak in het onderzoek zou de Afrikaanse vrouwen een aanzienlijke mate van seksuele autonomie kunnen geven, zonder welke de pandemie niet kan overwonnen worden,' zei Stephen Lewis, speciale gezant van de secretaris-generaal van de VN over HIV/AIDS in Afrika.

Openbare-privé partnerships zoals IPM zijn organisaties zonder winstgevend doel die met de openbare en de privé-sectoren samenwerken om de ontwikkeling van internationale collectieve goederen te versnellen.

Onder de belangrijkste financiers van IPM behoren vijf Europese landen - Denemarken, Ierland, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk - en ook de Bill & Melinda Gates Foundation, de Rockefeller Foundation, UNFPA en de Wereldbank.

Over International Partnership for Microbicides

Het International Partnership for Microbicides werd opgericht in 2002 om de ontdekking, ontwikkeling en toegankelijkheid van microbicides te versnellen om de overdracht van HIV te voorkomen. Het doel van de organisatie is de doeltreffendheid van alle inspanningen te verbeteren om zo vlug mogelijk een veilige en doeltreffende microbicide aan te bieden.

Voor bijkomende informatie, surf naar de website van IPM: http://www.ipm-microbicides.org

Over Tibotec

Tibotec is een farmaceutisch onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf met hoofdkantoor in België en dochterondernemingen in de Verenigde Staten en Ierland. Het bedrijf is een dochteronderneming van Johnson & Johnson. Tibotec houdt zich bezig met de ontdekking en ontwikkeling van baanbrekende, nieuwe medicijnen tegen HIV/AIDS en andere besmettelijke ziekten met het doel mensenlevens te verbeteren en te verlengen.

Voor bijkomende informatie, surf naar de website van Tibotec op: http://www.tibotec.com

Opmerking 1: De voordelen voor de openbare gezondheid van microbicides in landen met lage inkomens, voorbeeldprojecties, werkgroep Openbare Gezondheid van de Microbicide Initiative, Rockefeller Foundation.

Website: http://www.ipm-microbicides.org

http://www.tibotec.com

Source: International Partnership for Microbicides

Mark Mitchnick, +1-516-658-2985 (mobiel), of Victor Zonana,
+1-917-497-3939, beide van International Partnership for Microbicides, Verenigde Staten; of Karen Manson van Tibotec, België, +32-479-89-47-99 (mobiel)

29 mrt 04 09:52