Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
29 maart 2004
VROM-Inspectie onderzoekt misbruik energiepremieregeling

De VROM-Inspectie onderzoekt of misbruik is gemaakt van de energiepremieregeling. Aanleiding is de enorme overschrijding van het budget van de energiepremieregeling. In 2003 is in totaal voor 175 miljoen euro aan aanvragen binnengekomen. Het beschikbare budget is 76 miljoen euro. 2400 aanvragers worden door de inspectie gecontroleerd.

De energiepremieregeling is per 16 oktober 2003 afgeschaft. De regeling stimuleerde de aanschaf van energiezuinige apparaten. Ook is energiebesparing en duurzame energie in woningen bevorderd door subsidie op onder meer zonnepanelen, zonneboilers en isolatie. Vlak na het bekendmaken van het stoppen van de regeling, medio september 2003, nam het aantal aanvragen enorm toe. Tussen 16 september en 16 oktober 2003 zijn naar schatting ruim 60.000 aanvragen bij de energiebedrijven binnengekomen. De inspectie onderzoekt of de grote hoeveelheid aangevraagde apparaten of voorzieningen die voorkomen op de energiepremielijst ook daadwerkelijk zijn aangeschaft èn binnen de verplichte 13 weken zijn geïnstalleerd. Aandacht gaat hierbij vooral uit naar apparaten op het terrein van duurzame energie. Denk hierbij onder meer aan zonnepanelen en zonneboilers.

Installatiebedrijven
Een eerder onderzoek van de VROM-Inspectie bracht aan het licht dat sommige installatiebedrijven informatie hebben vervalst in de leveringscontracten met klanten. Hierdoor zijn zonnepanelen onterecht voor een energiepremie in aanmerking gekomen.

Meer info:
Dossier Energiepremie (achtergronden over de energiepremie) Dossier Handhaving (achtergronden over handhaving wet- en regelgeving)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=16965 )
Persbericht Menu:
Ik wil mijn gegevens wijzigen, opzeggen of mijn HTML-versie omzetten naar een tekst-versie: http://www.vrom.nl/nb_PERS_wijzigen

Dit is een publicatie van: Ministerie van VROM
Centrale Directie Communicatie - Rijnstraat 8 - 2515 XP Den Haag

Ministerie van VROM
Staat voor ruimte, wonen, milieu en rijksgebouwen. Beleid maken, uitvoeren en handhaven. Nederland is klein. Denk groot.