Het Nederlandse Rode Kruis

28 maart 2004
Het Rode Kruis bereidt zich voor op rampen in Vietnam

Het Rode Kruis is bij grote rampen in het nieuws als er noodhulp wordt verleend. Maar voordat een ramp gebeurt bereidt het Rode Kruis mensen erop voor. Daarmee beperkt het de gevolgen van een mogelijke ramp. Het Nederlandse Rode Kruis steunt diverse Rode Kruis en Rode Halve Maan-verenigingen in ontwikkelingslanden met deze voorbereidingen.

Jaarlijks terugkeren

In Vietnam zijn regelmatig ernstige overstromingen

Raimond Duijsens, beleidsmedewerker Internationale Hulpverlening, vertelt. "Veel ontwikkelingslanden zijn gevoelig voor natuurfenomenen zoals extreem weer of aardbevingen. Vaak komt zo´n ramp regelmatig voor: denk bijvoorbeeld aan overstromingen, die jaarlijks terugkeren. Dan kan je je erop voorbereiden. Dat is bijvoorbeeld het geval in Vietnam."

Het Rode Kruis neemt maatregelen: zwemvesten, boten, evacuatieplannen....

"Op veel televisiebeelden zie je internationale hulpverleners. Maar wist je dat de meeste levens worden gered in de eerste uren ná een ramp, door de inwoners van het rampgebied zélf? Het programma dat het Nederlandse Rode Kruis in Vietnam richt zich daarom voornamelijk op maatregelen op lokaal niveau."

Evacuatieplannen

Het zijn de inwoners van het rampgebied zélf, die levens redden

"Er worden huizen gebouwd die beter bestand zijn tegen orkanen. In andere gebieden schaft men rubberen reddingsboten aan. In enkele kustgebieden wordt mangrovebos langs de kust aangeplant. Dat bos breekt de kracht van het water. Vrijwilligers van het Vietnamese Rode Kruis krijgen training in Eerste Hulp. Er komen evacuatie- en noodplannen om ten uitvoer te brengen tijdens een mogelijke ramp."

Je geeft de inwoners zo middelen in handen om de ramp aan te kunnen. Hún capaciteiten zijn cruciaal in de hele keten van hulpverlening. Want uiteindelijk zijn het de inwoners van de gebieden zélf, die de meeste levens redden., besluit Raimond.

Meer informatie:

* Maak deze activiteit mogelijk! Doneer aan het Rode Kruis
* Vietnam: veilige huizen en onderwijs