Vereniging Milieudefensie


Milieudefensiedelegatie naar actie bij EP in Straatsburg

'Europees verbod op nachtvluchten gewenst'

Amsterdam, 29 maart 2004 - Tien leden van Milieudefensie en omwonenden van Schiphol doen aanstaande woensdag mee aan een demonstratie van de Union Européenne contre les Nuisances des Avions (UENCA), de Europese koepel van geluidgehinderden. Voor de deur van het Europees Parlement in Straatsburg vragen zij samen met zo'n honderd omwonenden van Europese luchthavens en leden van milieuorganisaties, passerende afgevaardigden om een verbod op nachtvluchten.

Milieudefensie wil net als de UENCA een verbod op nachtvluchten op Schiphol en regionale luchthavens. Op Schiphol werden er in 2002 ruim 25.500 nachtvluchten uitgevoerd, dit jaar rekent de luchthaven op 32.000 nachtvluchten. In Rotterdam waren het er 1.000. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat rond Schiphol alleen al 260.000 mensen ernstig in hun slaap worden gestoord. Joris Wijnhoven, campagneleider Verkeer van Milieudefensie: 'Goed slapen is van vitaal belang, zeker voor ouderen, kinderen en lichte slapers die toch al vaak niet topfit zijn. De huidige geluidsnormen laten toe dat er honderdduizenden mensen regelmatig wakker liggen. Drastische maatregelen zijn nodig: sluit Schiphol en Rotterdam tussen 23.00 uur en 7.00 uur'.

Bij de protestactie in Straatsburg zijn omwonenden aanwezig uit België, Frankrijk. Duitsland en Zwitserland. 'Overal worden de belangen van milieu en omwonenden ondergeschikt gemaakt aan de belangen van bijvoorbeeld chartermaatschappijen en vrachtvervoerders die graag 's nachts willen vliegen', aldus Wijnhoven. 'We vragen het Europees Parlement voor ons op te komen'.

In het EP doet een petitie de ronde waarin de Europese Commissie opgedragen wordt beleid te maken tegen nachtvluchten. De Nederlandse fracties van PvdA, GroenLinks en SP steunen de petitie.

Wat: protestactie van 100 bewoners en omwonenden tegen nachtvluchten Wanneer: woensdag 31 maart, tussen 9.00 en 11.00 uur Waar: hoofdingang van Europees Parlement, bâtiment LOUISE WEISS, Allée du Printemps B.P. 1024 F, Straatsburg Wat: uitreiken petitie en oproep aan Europese Parlementsleden Wie: delegatie van Milieudefensie met UENCA