Gemeente Eindhoven

Persbericht: 29 maart 2004, no. 88

'Heel Normaal': campagne met opvallend hoog bereik Integratie van Eindhovenaren met verstandelijke handicap stevig op agenda

De Eindhovense campagne 'Heel Normaal' is deze maand afgesloten met een onderwijsconferentie. Thema was de deelname van kinderen met een verstan-delijke handicap aan het regulier voortgezet onderwijs in Eindhoven. Uit een grootschalige gemeentelijke inwonersenquête blijkt dat de campagne die in maart 2003 van start ging in het Philips Stadion een opvallend hoog bereik kent. Ruim een kwart van alle Eindhovenaren is bekend met de campagne (spontane bekendheid). Na het tonen van beeldmateriaal kent bijna de helft van de Eind-hovenaren de campagne (geholpen bekendheid). De campagne is officieel beëindigd, maar de initiatieven naar aanleiding van de campagne lopen door.

Doel van de campagne 'Heel Normaal' was de Eindhovense burgers te laten zien dat het vanzelfsprekend is dat medeburgers met een verstandelijke handicap deelnemen aan de lokale samenleving. De campagne is gevoerd tegen de achtergrond van de zogeheten 'vermaatschappelijking' van de gehandicaptenzorg. Het is belangrijk dat Eindhovense burgers zich realiseren dat mensen met een verstandelijke handicap in toenemende mate in de samenleving wonen en leven en niet meer op aparte locaties. In de campagne zijn verschillende middelen ingezet die elkaar versterken: affiches, een website, een speciale huis-aan-huiskrant, stickers, maar ook mailings aan bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Verder is in de lokale pers veel aandacht besteed aan de campagne en de achtergronden hiervan.

Bewustwording
'Heel Normaal' was een initiatief van de gemeente Eindhoven, VOGG/Philadelphia, Ergon en MEE Eindhoven en De Kempen (nieuwe naam van de SPD). De initiatief-nemers willen benadrukken dat de campagne niet is gevoerd omdat Eindhovenaren negatief zouden staan tegenover stadsgenoten met een verstandelijke handicap. Centrale doelen waren kennisoverdracht en bewustwording. Deze doelstellingen zijn gerealiseerd. Niet alleen zijn relatief veel burgers bereikt en geconfronteerd met de 'Heel normaal'-boodschap. Ook heeft zich bij MEE Eindhoven en De Kempen n.a.v. de campagne een aantal vrijwilligers en organisaties gemeld die activiteiten voor en door mensen met een verstandelijke handicap willen ondernemen. Uit een meting blijkt dat de campagne geen substantiële verbeteringen teweeg heeft gebracht in houding en gedrag. Deze bevinding is overigens in lijn met andere landelijke metingen na beeldvormingcampagnes.

Een belangrijk winstpunt is dat de integratie van mensen met een verstandelijke handicap inmiddels stevig op de (beleids)agenda staat van allerlei organisaties en bedrijven. Naast de inzet van publieksmedia is veel aandacht besteed aan het organiseren van kleinschalige ontmoetingen tussen lokale partijen. Een bijzonder initiatief was de discussie vorige zomer tussen mensen met en zonder een verstandelijke handicap in het stadhuis. Dit initiatief was exemplarisch voor de gedachte achter de campagne. Een campagne niet alleen over maar ook dóór mensen met een verstandelijke handicap.

Proces gaat door
'Heel Normaal' heeft ertoe geleid dat bruggen zijn geslagen tussen allerlei partijen die voorwaarden kunnen creëren voor integratie. Een goed voorbeeld hiervan is de onderwijsconferentie die op 10 maart plaatsvond in het stadhuis en waarmee het einde van de campagne officieel werd gemarkeerd. Thema was de deelname van kinderen met een verstandelijke handicap aan het reguliere voortgezet onderwijs. Ouders, docenten, ambtenaren, bestuurders en zorgexperts ontmoetten elkaar. Op de conferentie zijn mogelijkheden geopend om leerlingen met een verstandelijke handicap die momenteel in groep 8 van het basisonderwijs zitten hun onderwijsweg te laten vervolgen in het regulier voortgezet onderwijs.

Het proces dat 'Heel Normaal' in gang heeft gezet, gaat verder. In juni organiseert de gemeente een stadsgesprek met verschillende organisaties over leven en wonen met een verstandelijke handicap in Eindhoven. Ook blijft de website www.heelnormaal.nl in de lucht. MEE Eindhoven en De Kempen blijft het contactadres voor mensen en organisaties die vragen hebben of hun steentje bij willen dragen aan de integratie van stadsgenoten met een verstandelijke handicap (tel. 040 - 214 04 04).

Eindhoven geeft goede voorbeeld
Eindhoven is de eerste gemeente in Nederland waar een specifieke campagne is georganiseerd over de integratie van mensen met een verstandelijke handicap. De kennis en ervaringen die zijn opgebouwd bij deze bijzondere campagne worden door MEE Eindhoven en De Kempen vastgelegd in een verslag dat binnenkort aangeboden wordt aan collega-instellingen in den lande.

© 2004 Gemeente Eindhoven