Gemeente Utrecht

CAMERATOEZICHT STATIONSGEBIED VERDER UITGEBREID

Op de hoek Catharijnesingel/Smakkelaarsveld is de camera geïnstalleerd, waarvoor de burgemeester bij de opening van de Mediamarkt, vorig jaar september een cheque van ¬ 5000 heeft gekregen. Ook Corio (eigenaar Hoog Catharijne) en de gemeente droegen elk ¬ 5000 bij aan deze camera. In de Van Sijpesteijntunnel en rond het Moreelsepark zullen voor de zomer eveneens camera's worden geplaatst. Deze camera's betaalt de gemeente.

Deze uitbreiding van het cameratoezicht is onderdeel van het project Utrecht Veilig! Dat doen we samen en Aanpak Stationsgebied. Het gaat vooral om de aanpak van de overlast 's avonds en 's nachts in dit gebied.

Vorig jaar april werden drie extra camera's geplaatst op de belangrijke uitgaansroute Drieharingstraat/Vredenburg. In 2001 werd begonnen met het cameratoezicht in de binnenstad met 21 camera's in het gebied van De Neude tot de Mariaplaats. Het totaal aantal camera's is deze zomer dus 27.

Het gebied Smakkelaarsveld, Catharijesingel (bij het inloopcentrum voor verslaafden) en het Muziekcentrum ervaart het publiek als het meest onveilige deel van het Stationsgebied. Cameratoezicht is een extra hulpmiddel voor de politie bij de observatie van verslaafden en dealen.

De eerder aangekondigde maatregelen tegen met name de nachtelijke overlast worden nu uitgevoerd. Het betreft de verbouw van het Inloopcentrum Hoog Catharijne tot zorgcentrum en de verbetering van enkele looproutes: Mineurslaan voor de Engelse pub, Moreelsepark (ingang HC), kruispunt fietspad Daalsesingel/Smakkelaarsveld. Het toezicht van de politie hier is inmiddels geïntensiveerd.