Gemeente Ede

30 maart hoorzitting A12

A12 - extra spits- en weefstroken

Maak hieronder uw keuze:

* Plusstroken

* Viaducten en geluidsschermen

* Weefstroken

* Inzage en folder

* Reageren

* www.inspraakvenw.nl

* www.rijkswega12.nl

Plusstroken A12 Veenendaal-Ede
Plan voor extra rijstrook in de spits ter inzage

De doorstroming van de A12 Veenendaal-Ede wordt geoptimaliseerd. Vanuit het ministerie is er namelijk een plan opgesteld om het fileknelpunt versneld aan te pakken. Vanaf 2 maart tot 13 april 2004 kunt u het uitgewerkte plan inzien. Dit ontwerp-wegaanpassingsbesluit (owab) zorgt voor de versnelde aanleg van de plusstroken op de A12 Veenendaal-Ede. U kunt als belanghebbende tot en met 13 april uw zienswijze geven. De uitvoering van de werkzaamheden vindt plaats tussen medio 2005 en eind 2007.

Tekening: Traject A12 met extra spits- en weefstroken Tekening: Traject A12 met extra spits- en weefstroken

Plusstroken in het kader van de toekomst
De A12 wordt opnieuw ingedeeld om ruimte te maken voor plusstroken. Een plusstrook is een extra rijstrook aan de linkerkant van de rijbaan. Bij drukte kunt u hier gebruik van maken, zodra er in één richting meer dan 3.000 voertuigen per uur kunnen rijden. Als de plusstrook open is, branden er groene pijlen boven alle drie de rijstroken en geldt een maximumsnelheid van 100 km/u. Als de strook dicht zit, staat er een rood kruis boven de weg en mag u gewoon 120 km/uur rijden.

De plusstrook wordt zo aangelegd, dat de rijbaan in de toekomst betrekkelijk eenvoudig kan worden verbreed met een permanente derde rijstrook. De plusstroken bieden samen met enkele weefstroken voldoende capaciteit tot 2020.

A12 plusstrook gesloten (Klik op de foto voor een vergroting)

Klik op de tekening voor een vergroting

A12 plusstrook geopend (Klik op de foto voor een vergroting) Klik op de tekening voor een vergroting

Viaducten en geluidsschermen
Voor de verbreding van de A12 Veenendaal-Ede wordt er gewerkt aan vier viaducten op de route. Drie viaducten worden gesloopt en daar komen nieuwe, bredere viaducten voor in de plaats. Het gaat om het Pakhuisviaduct, het Statenpadviaduct en het viaduct Bovenbuurtweg. De tunnel bij de Stationsstraat (de Klomp) wordt aan beide kanten verlengd.

De A12 tussen Veenendaal en Ede wordt helemaal voorzien van tweelaags zoab (zeer open asfaltbeton), dat het verkeerslawaai vermindert. Op de geluidswallen bij de Rietkampen en Maandereng komt een extra geluidafschermende voorziening te staan. Ook wordt een geluidsscherm voorzien aan de noordwestkant van knooppunt Maanderbroek tot en met het Pakhuisviaduct. Over de geluidsmaatregelen zullen Rijkswaterstaat en de gemeente de aanwonenden in Veenendaal, De Klomp, Ede en Bennekom informeren in aparte bijeenkomsten.

Weefstroken (tekening weefvak)
De plusstroken zijn niet de enige maatregel voor een betere doorstroming op de A12. In de eerste helft van dit jaar worden tussen Ede/Wageningen en toekomstig knooppunt Maanderbroek (A12/A30), de in- en uitvoegstroken doorgetrokken. Over deze zogenoemde weefstroken kan het verkeer vanaf de oprit meteen doorrijden naar de volgende afrit, zonder in en uit te hoeven voegen op de A12. Deze aanleg zorgt direct voor een goede doorstroming bij de openstelling van de A30 op 12 juli aanstaande. Bij de aanleg van de weefvakken wordt geluidsreducerend asfalt aangebracht. De geluidsschermen worden bij de uitvoering van de werkzaamheden aan de A12 geplaatst.

Er komt ook een weefstrook tussen de toekomstige oprit Veenendaal Oost en de afrit Veenendaal aan de noordzijde. Zowel de oprit Veenendaal Oost, als de weefstrook gaan tegelijk open met de plusstrook.

Tekening: weefvak Tekening: weefvak

Wat betekent deze informatie voor u?
De aanleg van de plusstroken op de A12 Veenendaal-Ede is opgenomen in de Spoedwet wegverbreding. Deze wet maakt het mogelijk om aangewezen fileknelpunten op een snelle en effectieve manier op te lossen. Hierdoor is voor u als burger ook een snelle inspraakprocedure vereist.

Het ontwerp-wegaanpassingsbesluit plusstroken A12 Veenendaal-Ede omvat een omschrijving van het project, de gevolgen voor u en beeldende kaarten. Ook zijn hierin de aanvragen voor vergunningen en ontheffingen begrepen. Bij het ontwerpbesluit behoort ook het Milieueffectrapport van 2001. U kunt dit besluit inzien bij het gemeentehuis van Ede (Infocentrum Bouwen, Wonen en Milieu), het gemeentehuis van Veenendaal en in de bibliotheken van Ede (Cultura, Stadspoort, Bennekom en Lunteren) en Veenendaal. In de bibliotheken is ook een folder Slimme stroken met een informatievel over de A12 Veenendaal-Ede verkrijgbaar.

Uw reactie
Van 2 maart tot en met 13 april kunt u uw zienswijze op het ontwerp-wegaanpassingsbesluit, de aangevraagde vergunningen en ontheffingen en het Milieurapport naar voren brengen. Dit kan schriftelijk naar: Inspraakpunt Verkeer en Waterstaat, A12 Veenendaal-Ede, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag, of via de website: www.inspraakvenw.nl U kunt mondeling uw reactie geven tijdens een hoorzitting in congrescentrum De Reehorst in Ede, dinsdag 30 maart om 20:00 uur.

bijgewerkt op: 26-03-2004 01:32