Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

10 uitwerkingsplannen Streekplan vastgesteld

Gedeputeerde Staten Noord-Brabant geven met netwerk van plannen richting aan ruimtelijke ontwikkeling

Gedeputeerde Staten van Noord- Brabant hebben tien voorontwerp uitwerkingsplannen vastgesteld voor de ruimtelijke ontwikkeling van de provincie. Met deze vaststelling nadert de voltooiing later dit jaar van een samenhangend netwerk van plannen voor de toekomstige vormgeving van Noord-Brabant. Gedeputeerde Staten stelden al eerder een voorontwerp voor de stedelijke regio Waalboss en de landelijke regio's Groot Langstraat en Maaskant vast. En inmiddels zijn ook de negen reconstructieplannen binnen het project Revitalisering Landelijk Gebied in eerste concept ter beoordeling aan de provincie aangeboden.

De nu vastgestelde uitwerkingsplannen zijn die voor de regio's Breda-Tilburg; Brabantse Buitensteden en Woensdrecht; Hilvarenbeek en Oisterwijk; Land van Heusden en Altena; Steenbergen en Halderberge; Moerdijk e. o.; Zundert e.o. ; Land van Cuijk; Boxtel e.o.; Uden-Veghel.
De plannen, die een uitwerking zijn van het Streekplan 'Brabant in Balans' (2002), zijn in de afgelopen twee jaar gezamenlijk opgesteld door regionale stuurgroepen met vertegenwoordigers van gemeenten, waterschappen en provincie, met raadpleging van de maatschappelijke organisaties.
De plannen zijn nu voor advies voorgelegd aan de PPC en voor overleg aan de statencommissie Ruimte & Milieu. Na de uitgebrachte adviezen worden ontwerp uitwerkingsplannen vastgesteld die na de zomervakantie ter inzage worden gelegd. Het is de bedoeling die plannen in december vast te stellen. De planteksten en plankaarten staan op de internetsite Brabant.nl.


De uitwerkingsplannen geven op een regionaal schaalniveau de ruimtelijke ontwikkelingen aan voor de periode tot 2015 met een doorkijk naar 2020.
Het uitwerkingsplan vormt samen met het Streekplan het provinciale toetsingskader en richtsnoer voor de gemeentelijke ruimtelijke plannen. De plannen geven aan welke gebieden voor natuur en landschap behouden moet blijven, dit is het landschappelijk raamwerk, en waar stedelijke ontwikkelingen kunnen plaatsvinden, de zogenaamde transformatieruimte.
Het Streekplan maakt een onderscheid naar stedelijke en landelijke regio's. De verstedelijking moet geconcentreerd worden in de stedelijke regio's, waarvan 'Brabant Stad' met Den Bosch, Breda, Tilburg, Eindhoven en Helmond de kern vormt. De gemeenten in de landelijke regio's moeten op zijn minst kunnen voorzien in hun eigen woningbehoefte.

Het programma uit het streekplan is in de uitwerkingsplannen vertaald naar locaties voor woningbouw en bedrijventerreinen. Natuur en landschap, infrastructuur en openbaar vervoer spelen een belangrijke rol bij de gemaakte ruimtelijke keuzes. In de uitwerkingsplannen is rekening gehouden met de planvorming in het project Revitalisering Landelijk Gebied.
Samen met het al vastgestelde voorontwerp uitwerkingsplan voor de regio Waalboss omvatten de nu vastgestelde tien plannen tot 2015 een programma van circa 85.000 woningen en ruim 3000 ha bedrijventerrein. Een belangrijk uitgangspunt is zorgvuldig met de ruimte om te gaan. Van alle plannen is circa 50% van het woningbouwprogramma gepland binnen het bestaande stedelijke gebied. Het is de ambitie om in 30% van de ruimtebehoefte aan bedrijventerreinen te voorzien door intensivering op nieuwe terreinen, door herstructurering van bestaande terreinen en het benutten van mogelijkheden binnen het bestaande stedelijke gebied. In de plannen zijn de grotere nieuwe uitbreidingslocaties voor woningbouw en bedrijventerreinen aangegeven. Er zijn afspraken gemaakt over de te realiseren programma's voor woningbouw en bedrijventerreinen. Bestuurlijk is afgesproken dat de ruimtelijke ontwikkelingen in de tijd worden gevolgd en als dat nodig is worden die programma's bijgesteld.


Informatie en persberichten vindt u op de internetsite van de provincie Noord-Brabant,
http://www.brabant.nl
Voor informatie over dit persbericht:
afdeling Communicatie, Arnoud Reijnen, telefoon (073) 6812142

---- --