Gerechtshof 's-Hertogenbosch benoemt raadsheren-commissaris in de zaak Koch

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch

Datum actualiteit: 29-03-2004

De economische kamer van het gerechtshof 's-Hertogenbosch is op maandag 22 maart jl. gestart met de behandeling (regiezitting) van de megazaak Koch e.a. Vanwege het grote aantal te horen getuigen in deze zaak (en aanverwante zaken) heeft het hof beslist dat drie raadsheren als raadsheer-commissaris gaan optreden. Voor alle duidelijkheid het gaat hier om de drie raadsheren die de zaak behandelen.

Het aanstellen van een raadsheer-commissaris is mogelijk als gevolg van de wetwijziging van artikel 420, eerste lid van het Wetboek van Strafvordering op 1 juli 2003. Hierdoor kan buiten de terechtzitting onderzoek worden verricht door een raadsheer-commissaris van het hof.

Dat kan gebeuren door één van de leden van de kamer die de zaak behandelt of door een andere raadsheer van het hof. Het voordeel van het benoemen van een zittingsraadsheer als raadsheer-commissaris, is dat deze is ingevoerd in het dossier en meteen aan de slag kan.

Voorwaarde is wel dat het Openbaar Ministerie en de verdediging instemmen met het horen door één van de leden van de kamer. Dat is in deze zaken het geval.