Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

DOUWE EGBERTS WERKT SAMEN MET UTZ KAPEH

29 maart 2004 - Vandaag hebben Sara Lee/DE, moederorganisatie van Douwe Egberts Nederland, en Stichting Utz Kapeh een partnership aangekondigd. De samenwerking betreft het inkopen van Utz Kapeh gecertificeerde koffie en het certificeren van koffieproducenten.

Voor Douwe Egberts betekent dit een nieuwe stap in zijn bijdrage aan het duurzamer maken van de koffiemarkt. Voor de Stichting Utz Kapeh is deze stap een bevestiging van het belang van gecertificeerde koffie in de koffiemarkt.

De certificering door Utz Kapeh is gebaseerd op Utz Kapeh's internationale gedragscode voor koffieproducenten, een code die voorwaarden stelt aan milieutechnisch, sociaal en economisch verantwoorde koffieproductie. Douwe Egberts start met het kopen van 2,5 miljoen kilo Utz Kapeh gecertificeerde koffie, met de intentie dit volume de komende jaren te vergroten. Daarnaast zal Douwe Egberts zijn projecten in oorspronglanden, gemanaged door de DE Foundation en gericht op het verbeteren van de kwaliteit van koffie, aanbieden voor Utz Kapeh certificering.

"De samenwerking met Utz Kapeh is een goede stap voorwaarts in ons beleid, gericht op het verbeteren van de duurzaamheid van de koffiemarkt" zegt Joost Manassen, algemeen directeur van Douwe Egberts. "We staan volledig achter de uitgangspunten en het programma van Utz Kapeh en we sluiten ons daar graag bij aan".

Douwe Egberts is ervan overtuigd dat de beste manier om te komen tot een verbetering van de duurzaamheid van de koffiesector een wereldwijd geaccepteerde gedragscode is, met milieutechnische, sociale en economische criteria voor de productie van koffie, inclusief een controlesysteem. Douwe Egberts participeert daarom actief in de Common Codes for the Coffee Community (4C), een internationaal initiatief van koffiebranders, maatschappelijke organisaties, vakbonden, koffiehandel en producerende landen, gericht op het komen tot die wereldwijde code, die volgens planning eind dit jaar gereed is. De samenwerking met Utz Kapeh, ook deelnemer aan 4C, is hiermee in lijn.

In het beleid van DE is daarnaast het duurzaam verbeteren van de kwaliteit van koffie een belangrijke pijler. In de vijf projecten, in Oeganda, Peru, Vietnam, Brazilië en Nicaragua van de DE Foundation, ligt het accent op deze kwaliteitsverbetering, die boeren in staat stelt zelf hun situatie duurzaam te verbeteren.

"We zijn er trots op dat DE zich aansluit bij ons programma. Het is een eerste stap, met een belangrijke boodschap. Deze keuze bevestigt dat het Utz Kapeh programma met gecertificeerde koffie goed aansluit bij commerciële koffiebranders die willen bijdagen aan een duurzame koffiemarkt." aldus David Rosenberg, directeur Stichting Utz Kapeh.

Utz Kapeh (goede koffie in een Maya taal uit Guatemala) is een unieke samenwerking tussen koffiebranders, koffieproducenten en internationale ontwikkelingsorganisaties. Stichting Utz Kapeh beheert een gedragscode voor verantwoorde koffieproductie, de Utz Kapeh Code of Conduct. Deze gedragscode bevat criteria voor economisch, milieutechnisch en sociaal verantwoorde koffieproductie, zoals bescherming van arbeidsrecht, verantwoord gebruik van pesticiden en toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Koffieproducenten die deze gedragscode naleven, zijn Utz Kapeh-gecertificeerd. De gecertificeerde koffie, gecombineerd met verbeterde handelsvoorwaarden voor koffieproducenten en een transparante koffieketen, geeft koffiebranders de garantie dat de koffie onder goede omstandigheden is verbouwd. Momenteel certificeert stichting Utz Kapeh duizenden koffieboeren in Centraal en Zuid Amerika, Azië en Afrika, en een groeiend aantal nationale en internationale koffiebranders en -merken sluit zich aan bij Utz Kapeh. Met Utz Kapeh dragen de koffie-industrie en de koffieproducenten samen bij aan een duurzame koffiesector.

Douwe Egberts en Utz Kapeh zien de samenwerking met vertrouwen tegemoet.

Voor de redactie:

* Voor vragen over dit persbericht kunt u terecht bij:
* Utz Kapeh: Mijke Dieben, 015 213 8936
* Douwe Egberts Nederland: Viola Peulen, 030 297 2003


* Meer informatie over Utz Kapeh: www.utzkapeh.org
* Meer informatie over Douwe Egberts: www.de.nl
* Meer informatie over 4C: www.sustainable-coffee.net


* Foto's (de heren Manassen en Rosenberg) zijn te downloaden via de perskamer van de bedrijvensite van Douwe Egberts: www.douweegberts-hetbedrijf.nl
* Bijlage: het internationale Sara Lee/DE persbericht.