Humanistisch Verbond

Derde lustrum Universiteit voor Humanistiek
De mooiste studie...

Eind januari markeerde de Universiteit voor Humanistiek (UvH) haar derde lustrum. Ze deed dit met een internationale conferentie en de uitreiking van twee eredoctoraten. De UvH, opvolger van het Humanistisch Opleidingsinstituut, is een bijzondere aangewezen universiteit op levensbeschouwelijke grondslag. Het motto van de UvH is De mooiste studie is de mens. De UvH verzorgt de ambtsopleiding vanwege het Humanistisch Verbond. Zo bereidt ze humanistisch raadslieden voor op hun werk in zorginstellingen, binnen de strijdkrachten en het gevangeniswezen. De UvH leidt bovendien op tot begeleider in loopbaantrajecten van allerlei soort of docent op het gebied van ethiek en levensbeschouwing. Groeiende aantallen studenten kiezen voor een positie als beleidsmedewerker bij de overheid of non-profit organisaties, of als opleider of coach op een personeelsafdeling. Anderen zijn werkzaam als organisatieadviseur of wetenschappelijk onderzoeker. Onder de wetenschappelijke staf van de universiteit zijn humanistici, psychologen, sociologen, filosofen en historici.

Levensvragen
De studie humanistiek probeert antwoorden te geven op de levensvragen en maatschappelijke problemen van onze tijd. Ze doet dat niet vanuit een abstracte visie, maar vanuit het leven van alledag. In onze huidige complexe samenleving komen tal van vragen op ons af. Persoonlijke vragen zoals: wat zijn de mogelijkheden en de grenzen van mijn persoonlijke ontwikkeling? Welke keuzes moet ik maken in mijn relaties en in mijn werk? Wat betekent voor mij het goede leven? Verschillende opvattingen over geluk en lijden, over welzijn en ziek zijn, passeren daarbij de revue. Tegelijkertijd gaat het om de grote maatschappelijke, politieke en morele vraagstukken. De multiculturele samenleving waarin we leven roept spanningen op en ze brengt een verharding van de onderlinge verhoudingen met zich mee. In het economische klimaat zien we al jaren een toenemende werkdruk, schaarse zorg en problemen in het onderwijs. Bovendien worden de mensenrechten op tal van plaatsen in de wereld geschonden. Hoe kunnen we aan deze toestand iets verbeteren? Wat betekent onder deze omstandigheden goed burgerschap? De humanistiek zoekt daar antwoorden op. Haar streven is immers een zinvol leven voor alle mensen mogelijk te maken, binnen humane maatschappelijke omstandigheden en naar eigen maatstaven vormgegeven.

Gangmaker
De UvH is in 15 jaar uitgegroeid tot een van de gevestigde universitaire instellingen in ons taalgebied. Sinds de oprichting heeft de universiteit 132 doctoraaldiploma's uitgereikt en zijn 25 personen gepromoveerd tot doctor in de humanistiek. De universiteit telt gemiddeld 340 studenten en een wetenschappelijke staf van ruim veertig personen waaronder twaalf hoogleraren. Vijftien jaar na de oprichting is de UvH een van de grootste ambtsopleidingen in Nederland. Ze voorziet in de groeiende behoefte aan creatieve omgang met levensbeschouwingen. De UvH heeft zich in deze periode ontwikkeld tot gangmaker van het denken over humanisme in theorie en praktijk. Ze heeft de ramen van het academisch humanisme opengegooid en de discussie over humanisme en samenleving in Nederland een krachtige stimulans gegeven. Centrale thema's in die discussie zijn nu de begrippen zingeving en humanisering van de samenleving. Vanuit deze optiek dragen medewerkers van de universiteit bij aan de maatschappelijke discussies over de multiculturele samenleving, de kwaliteit van de zorg, moraal en strafrecht, waarden en normen in het onderwijs, mensenrechten, ethiek en globalisering. Het onderzoek van hoogleraren en wetenschappelijk medewerkers vanuit een breed scala aan disciplines heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de verdieping van discussies op deze terreinen.

Maatschappelijke betrokkenheid
Aan de universiteit wordt onderzoek verricht dat voor humanisten van betekenis is. Vaak worden de onderzoeksprojecten extern gefinancierd. Zo draaien op het ogenblik projecten voor onderzoek naar onder meer gezond leven en burgerschap. Het project `Zin in gezond leven' richt zich op de ontwikkeling van een programma waarin ouderen worden aangesproken op hun vermogens op zelf richting te geven aan hun leven. In `Burgerschap en empowerment' wordt onderzocht hoe zwakkere groepen in de samenleving toch optimaal gebruik van hun burgerrechten kunnen maken. De maatschappelijke betrokkenheid van de UvH kwam recent tot uiting in de inaugurele redes waarmee twee nieuwe hoogleraren hun ambt aanvaardden. Prof. dr Peter Derkx sprak op 10 maart over De multiculturele samenleving: een humanistisch ideaal. In maart 2003 sprak Prof. dr Wiel Veugelers zijn oratie uit over Waarden en normen in het onderwijs. Prof. dr Nasr Abu Zayd, hoogleraar Humanisme en Islam, zal zijn rede uitspreken op 27 mei. Abu Zayd is een internationaal bekend islamitisch theoloog. Met zijn onderzoek wil hij bijdragen aan het overbruggen van spanningen tussen islamitische tradities en de moderne wereld van vrijheid, gelijkheid, mensenrechten, democratie en globalisering.
De UvH heeft zich bovendien gepositioneerd in het centrum van het georganiseerde humanisme in het Nederlandse taalgebied. Ze is daaruit niet meer weg te denken. De universiteit wil een bijdrage leveren aan de samenbundeling van het grote scala aan humanistische instellingen in Nederland. Daarom heeft de UvH samen met anderen de stoot gegeven tot de oprichting van het Humanistisch Archief in 1997, het Humanistisch Kenniscentrum in 1999 en de Humanistische Alliantie in 2001. De UvH heeft bovendien impulsen gegeven voor de oprichting van het Tijdschrift voor Humanistiek. In 2002 onderging de UvH haar tweede onderwijs- en onderzoeksvisitatie. Een onafhankelijke commissie beoordeelde het onderwijsprogramma en de kwaliteit van het onderzoek. De UvH kreeg van de commissie het predikaat `goed'. De universiteit heeft sinds enkele jaren een Engelstalig PhD programma voor professionals op het gebied van humanisering van arbeid en organisatie, complexiteitstheorie en zingeving in organisaties. In het voorjaar van 2004 wordt voor het eerst een Engelstalige zomercursus aangeboden aan mensenrechtenactivisten uit de Derde Wereld, over `Human Development and Human Rights'.

John Löwenhardt

Ter gelegenheid van het lustrum heeft de UvH op haar website persoonlijke internetpagina's van wetenschappelijke stafleden geopend. Hier kan iedereen vinden waar een ieder zich mee bezig houdt: www.uvh.nl

---