Ministerie van Defensie


---


---

Foto: Nederlandse genie-eenheden helpen met het verzwaren van de dijken

SFIR 3 strijdt tegen het wassende water Eufraat

28-3-2004 15:26:00

De Irakese autoriteiten in de provincie Al Moethanna hebben de hulp ingeroepen van de geniecompagnie van 42 (NL) Battlegroup in de strijd met het voortdurend wassende water van de Eufraat.

Sinds enkele dagen stijgt het water in de Eufraat met enige centimeters per dag. Hierdoor dreigen de dijken op enkele plaatsen te bezwijken. Delen van de hoofdstad As Samawah en de omgeving van de naburige plaats Al Khidr zouden daardoor onder water lopen. De afgelopen dagen hebben de Irakese lokale autoriteiten hard gewerkt om dit te voorkomen. De militairen van SFIR 3 helpen daarbij.

De CIMIC-organisatie (Civil Military Cooperation) van 3 (NL) detachement vormt hierbij een belangrijk contact voor de lokale autoriteiten. Door de bemiddeling van CIMIC is er inmiddels 50.000 dollar vrijgemaakt voor het bestrijden van het water door het verzwaren van de dijken. Ook worden er tenten gekocht om in het ergste geval (delen van) de bevolking te kunnen evacueren. Tevens zijn er 25.000 zandzakken ter beschikking gesteld door de Coalitie. De Nederlandse geniecompagnie heeft zandauto's en graafmachines ingezet, terwijl militairen van de Charly Compagnie voor de beveiliging zorg dragen.

De samenwerking heeft er toe geleid dat de dijken inmiddels voldoende zijn verzwaard. Dagelijks worden de toestand bekeken door de Irakese autoriteiten en de Nederlandse Genie. Het water stijgt nog steeds en dat kan volgens de lokale bevolking nog enkele weken aanhouden. De laatste overstromingen in dit gebied vonden acht jaar geleden plaats. Foto: De dijken worden versterkt