GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 29 maart 2004 16:12
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil opheldering over Joustra's nieuwe functie

(29 maart 2004)

Ineke van Gent vraagt minister De Geus om opheldering over de nieuwe functie van voormalig UWV-topman Joustra. De minister schreef in een brief aan de Kamer dat Joustra voorlopig gaat fungeren als "adviseur in het publieke domein". Exclusief toeslagen en onkostenvergoedingen zal hij hiermee ruim 160 duizend euro per jaar verdienen. GroenLinks wil nu van de minister weten wat dit adviseurschap precies gaat inhouden en vraagt inzicht in de functiebeschrijving. Daarnaast vraagt Ineke van Gent hoe het reïntegratietraject van de heer Joustra eruit komt te zien, en of hij hetzelfde behandeld gaat worden als andere mensen die in de WW dreigen te komen. Ook wil Van Gent weten of de feitelijke reconstructie van Joustra's vertrekt uit het Algemeen Dagblad van 27 maart klopt. Donderdag aanstaande debatteert de Kamer met minister De Geus over de UWV-affaire. De brief van Ineke van Gent luidt:

Aan de voorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Den Haag, 29 maart 2004

Geachte voorzitter, beste Mariëtte,

Donderdag aanstaande spreekt de Kamer met de minister van SZW over het dossier "Huisvesting UWV". Uit de brief van de minister van 12 maart 2004, begrijpen wij dat de heer Joustra, tot 1 april voorzitter van de raad van bestuur van het UWV, binnen een jaar een passende functie aangeboden zal krijgen. Totdat die functie gevonden is zal de heer Joustra, bij gelijkblijvende arbeidsvoorwaarden, "fungeren als adviseur op nader te bepalen beleidsvelden in het publieke domein", aldus minister De Geus in genoemde brief.

Mijn fractie wil weten welke werkzaamheden de heer Joustra na 1 april 2004 gaat vervullen. Daarom vraag ik u om, opdat ik mij kan voorbereiden op het debat van donderdag, namens de commissie aan de minister te verzoeken om een functiebeschrijving of profielschets voor de functie "adviseur in het publieke domein" aan de Kamer toe te sturen. Daarnaast verkrijg ik graag inzicht in de individuele reïntegratieovereenkomst van de heer Joustra.

Tot slot, wil ik langs deze weg de minister verzoeken om te reageren op de reconstructie van het vertrek van de heer Joustra, zoals gepubliceerd in het Algemeen Dagblad van 27 maart 2004 ("Vertrek UWV-baas Joustra onnodig"). Ik ben benieuwd of de minister deze beschrijving volledig onderschrijft. Zo nee, dan hoor ik graag vóór het debat van donderdag aanstaande welke feiten uit het genoemde artikel volgens de minister onjuist zijn.

Graag zie ik uw reactie tegemoet.
Met vriendelijke groet,

Ineke van Gent