Openbaar Ministerie

Arnhem, 29 maart 2004

Geen strafrechtelijk onderzoek naar declaratiefraude DVVO Eindhoven

Op 23 februari 2004 heeft de Koninklijke Marechaussee (KMAR) een aangifte opgenomen van de Dienst Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie (DVVO), regio Eindhoven. De aangifte betrof een mogelijke declaratiefraude gepleegd door chauffeurs van de Dienst DVVO, regio Eindhoven.

Vervolgens is door de KMAR een oriënterend onderzoek gedaan. Hieruit bleek dat er sprake geweest zou kunnen zijn van declaratiefraude gepleegd door 63 personen in de periode 1 januari 2002 tot 1 januari 2004.
Omdat het gaat om (per persoon) relatief geringe bedragen, om een zeer tijdrovend onderzoek en om bewijstechnisch lastige feiten, heeft het Openbaar Ministerie te Arnhem besloten dat in deze fase een strafrechtelijk onderzoek niet geindiceerd is.
De aangifte is, voor een administratief-/bestuursrechtelijke aanpak, doorgezonden naar het Ministerie van Defensie. Het Openbaar Ministerie te Arnhem heeft aangegeven dat, als er - na onderzoek door Defensie zelf - zware vergrijpen te constateren zijn, hij alsnog bereid is daarop vervolgingsacties te ondernemen.