ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Eerste subsidies Cultuurfonds toegekend

Amsterdam, 29 maart 2004. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in januari en februari zijn eerste subsidies voor kunst- en cultuureducatie, natuurbehoud, wetenschap en podiumkunsten toegekend. Het ging om toezeggingen voor 66 projecten, waarmee een totaalbedrag van 637.200 euro was gemoeid.

De commissie kunst- en cultuureducatie wees 13 aanvragen toe. De belangrijkste bijdrage ging naar de Stichting Cultureel Jongeren Paspoort (21.000 euro) voor het kunstproject Eén op Eén, dat langs verschillende zomerfestivals trekt om jongeren op persoonlijke wijze te laten kennismaken met kunst en cultuur.
Het totaalbedrag voor kunst- en cultuureducatieve projecten was 131.300 euro.

De commissie wetenschap honoreerde 17 aanvragen voor een totaalbedrag van 172.700 euro. Daarvan werd 50.000 euro toegekend aan de Jan Wagenaar Stichting voor een vijfdelige reeks over de geschiedenis van Amsterdam.

De commissie podiumkunsten honoreerde 28 aanvragen voor een totaalbedrag van 243.700 euro. Daarvan ging 50.000 euro naar het Holland Festival 2004 voor de prductie 'Children of Herakles' van Peter Sellars.

De commissie natuurbehoud ten slotte kende 8 subsidies toe; aan Landschapsbeheer Nederland werd 25.000 euro (waarvan 9.000 uit het Juncus Porzana Delichon Fonds) toegezegd voor het programma 'Behoud van de Steenuil'. Totaalbedrag natuurbehoudprojecten: 89.500 euro.

Het Cultuurfonds kent voor alle zes werkterreinen vaste adviescommissies, waarvan er vier vier maal per jaar bijeenkomen voor de beoordeling van projecten. De commissie podiumkunsten vergadert vijf maal per jaar, de commissie natuurbehoud drie maal. De aanvragen voor Cultuurfondsbeurzen voor talentvolle afgestudeerden aan hbo en wo worden beoordeeld door de commissie beurzen. Cultuurfondsbeurzen worden één maal per jaar toegekend. Het budget voor subsidies, opdrachten, prijzen en beurzen bedraagt dit jaar 17 miljoen euro.

Een overzicht van alle toegezegde bedragen is te vinden op www.cultuurfonds.nl.